בפברואר 2012 נכנס לתוקפו חוק איסור קבלת בטוחות מעובד, התשע"ב-2012, אשר בא להתמודד עם פרקטיקה קשה של קבלת בטוחות (שיקים, כתבי ערבות, החתמת ערבים וכו'), כדי להבטיח את הישארותו של העובד במקום העבודה עד תום החוזה.
הדברים הבאים מובאים כשירות לציבור המתמחים:
מהי 'בטוחה' לפי החוק?
החוק חל על כל סוגי הבטוחות ה'פיזיות', בלשון החוק: "מיטלטלין, לרבות כסף או שטר, הנמסרים מעובד למעביד לשם הבטחת הישארותו בעבודה או כתנאי לקבלתו לעבודה, וכן נכס משועבד למטרות כאמור". כלומר – שיקים, כתבי ערבון, שטר ערבות, כספים שהופקדו או נכסים ששועבדו.
מה אוסר החוק?
החוק אוסר על מעביד לבקש בטוחה, או לממש בטוחה שקיבל. כלומר גם אם מעביד לקח בטוחה, הוא לא יוכל להפעיל אותה.
האם החוק חל גם על בטוחות שניתנו לפני כניסת החוק לתוקף?
כן! לבקשת הר"י, הסכימה ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת לבטל באופן רטרואקטיבי גם את הבטוחות שניתנו. כלומר, במידה ונתתם בטוחה בכניסתכם למקום העבודה, אין לה יותר תוקף והמעביד לא יכול להפעיל אותה.
מתי נכנס החוק לתוקף?
החוק נכנס לתוקף בסוף פברואר 2012.
האם החוק מבטל גם סעיפים בחוזי ההעסקה שלי?
לצערנו התשובה לשאלה זו היא, עדיין לא! החוק ביטל את כל סוגי השטרות שניתנים אך הוא לא ביטל את הסעיפים בחוזי העסקה. החלק שעוסק בחוזים פוצל מהצעת החוק והוא נשאר לשלב הבא של הליך החקיקה. הר"י מקיימת קשר רציף עם חברי הכנסת כדי שאלו יפעלו לקדם את השלב הבא שבו יבוטלו גם הסעיפים הקיימים בחוזי ההעסקה.
אם נתתי שטר ערבות/שיק ובמקביל יש גם סעיף בחוזה ההעסקה שלי שמחייב אותי להישאר במקום העבודה, מה המשמעות של החוק הזה מבחינתי?
התשובה מורכבת. השטר/שיק שנתתם מבוטל, כלומר המעביד לא יוכל יותר לממש אותו. אולם הסעיף בחוזה תקף ואותו כן ניתן לממש. לכן הר"י ממשיכה לפעול כדי להביא לביטול מלא של הסעיפים, בדרך של הבנות מול קופות החולים או בדרך של חקיקה.
האם ניתן לקבל את הסכמתי בחוזה או בע"פ לתת בטוחות, למרות האיסור בחוק?
לא! לפי נוסח החוק, האיסור הוא גורף והעובד לא יכול "לוותר" עליו.
לקריאת החוק