פרופ' אפרתי פנחס

1907 - 1988
פרופ' פנחס אפרתי – קווים לדמותו.

פנחס אפרתי נולד בעיר הומנה שבסלובקיה ביום 9.4.1907 למשפחה מהמעמד הבינוני. בנעוריו הצטרף לתנועת "החלוץ", ואת קבוצתו צירף לתנועת "השומר הצעיר" שהיה חבר בהנהגתה. למעשה נשאר איש "השומר הצעיר" עד יומו האחרון.
למד רפואה באוניברסיטה הגרמנית של פראג וכרופא שירת בצבא הצ'כוסלובקי.
עלה ארצה בשנת 1933 והצטרף, על פי המלצתו של ד"ר חיים יסקי שניהל את בית החולים, לסגל בית החולים "הדסה" בהר הצופים, למחלקה הפנימית בניהולו של ד"ר משה רחמילביץ', וכמובן לארגון "ההגנה". חבריו לתנועה עלו ארצה כגרעין, התישבו בעין הקורא שליד ראשון לציון וחיכו למשבצת קרקע להתישבות.
בשנת 1936 עלו חברי הגרעין על הקרקע והקימו את שער הגולן. אפרתי עזב את ירושלים, שירת כרופא נודד בעמק יזרעאל ובלבד שיהיה קרוב לחבריו לתנועה.
בשנת 1939 פנו אליו אנשי הוועד הלאומי – ממשלת המדינה שבדרך – והציעו לו לקבל את ניהול בית החולים ע"ש פטר שוייצר בטבריה. הוא קיבל את המינוי שהפך אותו למנהל בית החולים הצעיר ביותר בארץ. אפרתי שהה בטבריה, שם חקר והפך לבר סמכא בנושא נשיכת נחשים והטיפול בה. בסוף 1949 עבר לנהל את המחלקה הפנימית בבית חולים קטן בפרדס כץ, וכעבור שלוש שנים הצטרף לצוות המייסד של בית החולים ע"ש קפלן ברחובות. לאחר הקמת בית החולים ניהל את המחלקה הפנימית במשך שנים רבות, הקים מעבדה למחלות דם הקרויה על שמו, בה עבד כמעט עד יומו האחרון ומחקריו בנושא הקנו לו מוניטין בינלאומיים.
בשנת 1954 קיבל מינוי אקדמי כמרצה קליני מטעם הפקולטה לרפואה בירושלים. היה זה המינוי האקדמי הראשון שניתן על ידי האוניברסיטה העברית לאקדמאי מחוץ לירושלים. בשנת 1959 הועלה לדרגת פרופסור חבר, ובשנת 1971 לפרופסור מן המנין. כל אותן שנים היה חבר בסגל ההוראה של בית הספר לרפואה בירושלים.
אפרתי היה תומך נלהב של הרפואה הציבורית ומתנגד לכל גילוי של רפואה פרטית. כרופא ראה את האדם ולא רק את מחלתו. הוא ידע 13 שפות, כרבים מילידי מרכז אירופה, וגם הערבית היתה שגורה בפיו. ליד מיטת החולה נהג , לפני הכל, להחליף עם החולה כמה מלים בשפתו, (הימים ימי עליה מכל רחבי העולם), בטרם ייגש לעיסוק במחלתו. כמורה בבית הספר לרפואה בירושלים קיבל להכשרה במחלקתו רופאים צעירים , להם הנחיל את גישתו ההומנית.
אפרתי דחה הצעות רבות והקפיד להישאר בתחום הרפואה. שר הבריאות ישראל ברזילי הזמין אותו לכהן כמנכ"ל משרד הבריאות, אך לא נענה.
פרופסור פנחס אפרתי הלך לעולמו בעשירי בינואר 1988.



נר זכרון

נר זיכרון הודלק על ידי איתמר תאודור בתאריך 21.01.2014 לרופא שהיווה דוגמה ומופת בתחום האתיקה הרפואית
נר זיכרון הודלק על ידי ישראל פריאל בתאריך 26.04.2020 חלפו שנים רבות מאז היתי תלמיד בשנה החמישית בהית הספר לרפואה
נר זיכרון הודלק על ידי דר פישל ריטה בתאריך 27.04.2020 בן אדם ורופא למופת,בלתי נשכך..
נר זיכרון הודלק על ידי ציפי לוי בתאריך 19.01.2023 לזכרו איש בעל שיעור קומה

הדליקו נר זכרון

מילים לזכרם

מכתביו  /  יצחק

13:46 30.08.2010

תקופת ההתבגרות / סידר פ’ אפרתי. 1936.
עקיצות והכשות בישראל / ערך פ. אפרתי. 1977.
/ by Pinchas Efrati. 1977.Stings and bites in Israel

מאמר אחד מתוך רבים: פרקים נבחרים במחלות הדם / מאת פנחס אפרתי. 1979.

הוסיפו מילים לזכרו/ה