האיגוד הישראלי לרפואת משפחה | 12.12.2017
בדיקות תקופתיות שגרתיות (שאינן מותאמות אישית למטופל בהתאם להמלצות המקובלות), אינן מומלצות בהיעדר התוויה לביצוען במטופל הספציפי
מומלץ לבצע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של מחלות ("בדיקות שגרה") בהתאם לגיל, למין ולגורמי הסיכון. ביצוע "בדיקות תקופתיות" אחרות אינו משפר את הבריאות.
ניתן לברר בעיה רפואית או תלונה ספציפית באמצעות תשאול, בדיקה גופנית ובמקרה הצורך בבדיקות נוספות המותאמות לממצאים ולתלונות.
רוצים לדעת עוד?
הרחבה למטופלים
- מומלץ לבצע בדיקות סקר לאיתור מוקדם של מחלות ("בדיקות שגרה") בהתאם לגילך, למינך ולגורמי הסיכון שלך.
- ביצוע בדיקות באופן תקופתי אינו צפוי לשפר את בריאותך. לעומת זאת, ניתן לשפר את הבריאות על ידי הקפדה על אורח חיים בריא : תזונה נכונה, פעילות גופנית קבועה והימנעות מעישון.
- בדיקות המבוצעות על מנת לאבחן בעיה רפואית ממנה הינך סובל/ת כרגע, אינן בדיקות סקר. אם הינך סובל/ת מבעיה רפואית יש לפנות תחילה לייעוץ רופא/ה, אשר בהתאם לתישאול ולבדיקה גופנית, ישקלו האם יש צורך בבדיקות נוספות.
- מלבד בדיקות סקר ובדיקות לצורך בירור בעיה רפואית, ישנן סיבות נוספות לפניה בבקשה לבדיקות – למשל, חשש ממחלות, חרדה או רצון לבצע שינוי בריאותי. מומלץ לשתף את הרופא/ה במחשבות אלו.
- ישנם נזקים אפשריים מבדיקות. ממצאים מקריים עלולים להביא לשרשרת של בדיקות נוספות המלוות במתח נפשי, טיפולים מיותרים, תופעות לוואי וסיבוכים. כאשר בדיקה מבוצעת בהתאם למצבו של המטופל, התועלת עולה על הנזק. אך כאשר היא מבוצעת שלא לצורך, הסיכון לנזק עולה על האפשרות לתועלת.
הרחבה לרופאים
- אין ראיות מדעיות לתועלת בבדיקות שגרתיות במטופלים אסימפטומטים.
- יש סיכון לנזק בשל תוצאות חיוביות כוזבות העלולות להוביל לבירור מיותר.
- ההחלטה לבצע בדיקות למטופלים אסימפטומטים ובחירתן צריכה להתבסס על גיל, מין וגורמי סיכון של המטופל הספציפי, בהתאם להמלצות כוח המשימה לקידום בריאות ורפואה מונעת.
- ישנן סיבות רבות בגינן מטופלים מבקשים בדיקות ובהן בין השאר, מצוקה רגשית, רצון לבצע שינוי בריאותי או כדי לאבחן או לטפל בבעיה עליה לא סיפרו לרופא. ברוב המקרים יחס מכבד ומעורר אמון, אנמנזה ובדיקה גופנית יכולים לענות על צרכי המטופל.
צפייה בכל המלצות האיגוד (קובץ PDF)
מקורות
המלצות כוח המשימה הישראלי בנושא קידום בריאות ורפואה מונעת, ההסתדרות הרפואית בישראל ואיגוד רופאי המשפחה בישראל, 2013.
אתר האינטרנט "שווה בדיקה".
Krogsbøll, L. T. et al. “General health checks in adults for reducing morbidity and mortality from disease: Cochrane systematic review and meta-analysis”, British Medical Journal, 2012.
The U.S. Preventive Services Task Force :Recommendations for Primary Care Practice.
אנו קוראים לעמיתינו חברי הקהיליה הרפואית ליזום את כתיבתם של טפסים נוספים, בעבור פעולות כירורגיות ופולשניות, על-פי דרישת החוק.
לפרטים ושאלות ניתן לפנות לרכזת המכון לאיכות ברפואה.