איגוד ישראלי להמטולוגיה ולרפואת עירויים | 12.12.2017
יש לעודד שימוש במספר מינימלי של מנות כדוריות דם אדומות דחוסות (כד"א) כדי להקל על סימפטומים של אנמיה או להחזיר את המטופל לרמת המוגלובין בטוחה (7-8 ג/ד"ל במטופלים מאושפזים במצב יציב)
דם הנו משאב יקר ומוגבל, ועירוי דם נושא סיכונים. הגישה כיום לעירויי דם היא באמצעות שיטת ניהול הדם למטופל. השיטה מתחשבת בבטיחות המטופל, תוצאות העירוי כולל שיפורים הניתנים למדידה, תוך צמצום הסיכונים. עירוי של מרכיבי דם הוא אחד ההליכים הנפוצים ביותר במהלך אשפוז. מחקרים קליניים הוכיחו שאסטרטגיה אשר "מגבילה" מתן דם לפי סף המוגלובין נמוך יותר, מראה תוצאות טובות לפחות כמו (אם לא טובות יותר), מאסטרטגיה "ליברלית" בה עירוי דם ניתן ברמה גבוהה יותר.
ההנחיות של ארגון ה- AABBהתייחסו לנושא זה בשנת 2016, והמליצו על עירוי למטופלים המאושפזים במצב יציב המודינמית עם סף המוגלובין של 7 ג'/ד"ל. עבור מטופלים עם מחלות לב וכלי דם, ניתוחי לב וניתוחים אורתופדיים, מומלץ סף עירוי של 8 ג'/ד"ל. מוחרגים מהמלצות אלו מטופלים עם תסמונת כלילית חריפה, רמה נמוכה של טסיות (משנית לטיפול לממאירות), בסיכון לדמם, ומטופלים עם אנמיה כרונית תלויה בעירויי דם. במטופלים המקבלים עירויי כד"א המטרה היא לתת את הכמות המינימלית של דם הדרושה כדי להקל על הסימפטומים.
צפייה בכל המלצות האיגוד (קובץ PDF)
מקורות
Carson JL et al. Clinical Practice Guidelines From the AABB, Red Blood Cell Transfusion Thresholds and Storage. JAMA. 2016 316(19):2025-2035.
Callum JL et al. The AABB recommendations for the Choosing Wisely campaign of the American Board of Internal Medicine. Transfusion 2014;54:2344-2352.
Goodnough LT et al. Restrictive blood transfusion practices are associated with improved patient outcomes. Transfusion 2014 54;2753-9.
Salpeter SR, Buckley JS, Chatterjee S. Impact of More Restrictive Blood Transfusion Strategies on Clinical Outcomes: A Meta-analysis and Systematic Review. Am J Med 2014;127, 124-131.
Hebert PC et al. A multicenter, randomized, controlled clinical trial of transfusion requirements in critical care. N Engl J Med 1999;340:409-17.
אנו קוראים לעמיתינו חברי הקהיליה הרפואית ליזום את כתיבתם של טפסים נוספים, בעבור פעולות כירורגיות ופולשניות, על-פי דרישת החוק.
לפרטים ושאלות ניתן לפנות לרכזת המכון לאיכות ברפואה.