סוגיות אתיות בבריאות הציבור - אורחים: פרופ' נדב דוידוביץ', ד"ר חגי לוין, ד"ר בעז לב
ב-2-3 עשורים אחרונים התחום הביואתי מתרחב. אחד מהתחומים המשמעותיים הוא בריאות הציבור. בריאות הציבור מאופיינת בממשקים רחבים אך היא נמצאת מחוץ לבי"ח והמרפאות לכן לפעמים יש מתח בין החברה והפרט בנושאים של קידום בריאות הציבור. הביואתיקה הקלינית לא תמיד מתמקדת בהם. יש היבטים לוקליים וגלובליים וקיים מתח מובנה ביניהם.
בישיבה הנוכחית עלה לדיון נושא חיסון תושבי הדרום נגד מחלת הפוליו. ישראל דיווחה על מציאת וירוס הפוליו בביוב בדרום הארץ, אומנם לא נמצאו מקרים של אנשים החולים במחלה, אך עצם הימצאות הפרשות של הוירוס בביוב משקפת את העובדה שיש אנשים שנושאים אותו. קבלת ההחלטות שנעשית במקרה כזה מאוד חשובה ויש לה השפעה כלל עולמית לאור הקלות בה אנשים מתניידים כיום ממקום למקום.
בדיון שנערך ציינו חברי הלשכה כי אין מקום לחייב בכפייה בחיסון נגד הוירוס, אך יש מקום להרחבת החינוך וההסברה בנושא שיביאו להגברת ההסכמה להתחסן.
מתן הסכמה מדעת לתרומת איברים- opt out - אורחים: נציגי עמותות מושתלים וארגוני חולים
המודל הקיים היום בישראל הוא OPT IN, היינו שאדם מסכים מראש לתרומת איבריו באופן אקטיבי וגם אם הוא מחזיק ברשותו כרטיס אדי ונפטר, תרומת האיברים תהיה בהסכמת בני משפחתו. המחסור באיברים בארץ ובעולם הנו חמור של ולכן פורסם כי משרד הבריאות בארץ בודק את אפשרות שינוי המודל ל-OPT OUT, היינו שכל אזרח ייחשב כתורם פוטנציאלי כל עוד הוא לא הודיע אחרת, בדומה למה שנעשה בספרד ובמקומות אחרים.
בדיון שנערך, נשמעו הן תמיכה והן השגות לגבי מודל ה-opt out ובין השאר הועלתה סוגיית הסכמת המשפחה בכל אחד מן המודלים. הטענות נעו בין הרצון לאמץ דרך חדשה שתגדיל את מספר התרומות לאחר שכל הדרכים האחרות נכשלו לבין הקשיים שמעוררת ההצעה בנוגע לטיב הרצון האלטרואיסטי לתרום ויחסי האמון מול הצוות הרפואי בסוף החיים.