סטודנטים לרפואה במבצע "עמוד ענן" – אורחים: פרופ' גבי שרייבר, מר יונתן גופר, פרופ' שמעון גליק. במהלך המבצע הצבאי של "עמוד ענן", חלק מהסטודנטים באוניברסיטת בן גוריון בחרו שלא להגיע ללימודים הקליניים בבי"ח ונוצר עימות מתוקשר בין הסטודנטים להנהלת הפקולטה.
פרופ' שרייבר, דיקן הפקולטה לרפואה, אוניברסיטת בן גוריון, ציין כי הלימודים הפרונטאליים בוטלו בעוד שהלימודים הקליניים התקיימו בסבבים קטנים במרחב המוגן. אי הגעתם של הסטודנטים ללימודים גרמה להנהלת הפקולטה להבין שהיה כשל בחינוך הסטודנטים והיעדרותם הטילה אות קלון על האוניברסיטה.
מר יונתן גופר, יו"ר אגודת הסטודנטים לרפואה בב"ש, ציין כי הסטודנטים לא נפגעו במהלך המבצע ולא נדרשו להשלים סבבים קליניים בבי"ח. הדברים שהוצגו בנוגע לאי שיתוף הפעולה של הסטודנטים צרמו ועמדו בניגוד להיענות הסטודנטים לעזור בכל פניה שהתקבלה מהעירייה ובי"ח. השאלה היא האם יש צורך בסבבים קליניים בזמן מלחמה במחלקות שאינן דחופות.
בדיון שנערך תמכו חברי הלשכה בסטודנטים בטענה כי לא ניתן לקיים לימודים קליניים במצב חירום. עם זאת חלק מהחברים ציפו כי הסטודנטים "לא יברחו" כפי שמצופה מרופאים.
כמו כן ציינו חברי הלשכה כי דיאלוג פורה בין הסטודנטים להנהלת הפקולטה היה פותר את הבעיה ואת המצב אליו הגיעו ובהישנות מקרים מסוג זה בעתיד כדאי לשבת ולהגיע להסכמות מראש.
רופאים המסרבים לטפל בחולי איידס - אורחים: ד"ר יובל לבנת, מר אלון מדר מהוועד למלחמה באיידס. לפתחה של הלשכה לאתיקה הגיעו מספר פניות בהן נטען כי רופאים מסרבים לטפל בנשאי איידס או דוחים אותם לסיום יום הטיפול באופן מכוון. ד"ר לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס הסביר כי קיימת בעיה רצינית בשטח של רופאים המסרבים לטפל בחולי HIV, יש בעיות אכיפה למרות שהנהלים ברורים, קיימת פגיעה בפרטיות המטופל והרופאים טוענים שחובתו של הנשא לעדכן את הרופא בדבר נשאותו בעוד שעמדת הוועד למלחמה באיידס גורסת כי אין למטופל חובה לעדכן את הרופא בכך.
בדיון שנערך ציינו חברי הלשכה כי:
- מדובר בעיקר בעניין של חינוך כפול של הציבור ושל ציבור הרופאים גם יחד על מנת להסיר סטיגמות חברתיות היכולות לפגוע באיכות הטיפול באותן מחלות.
- אין להפלות חולים מכל סיבה שהיא לרבות לא עקב סוג מחלתם.
- נשאות שלHIV אינה מסכנת את הרופא יותר מכל מחלה מדבקת אחרת.
- לא ניתן לקבל את העמדה שהוצגה כאן על ידי הועד למלחמה באיידס הגורסת כי מטופל רשאי להסתיר מהרופא המטפל את עובדת היותו נשא HIV.
- כעקרון במצבי קיצון פרטניים בהם נוצר סיכון ממשי ובלתי סביר לחיי הרופא בטיפול במחלה מדבקת כל שהיא, ישקול הרופא כיצד לנהוג.
טיפול רפואי בהוספיס - מציגה ד"ר דפנה מיתר. מאז חקיקת חוק החולה הנוטה למות, יש נטייה להעלות את הנושאים הפליאטיביים. החולים האלו בסוף חייהם זקוקים למסגרת טיפולית מסודרת אך המציאות היא שהם נמצאים פעמים רבות ללא המרחב המאפשר לאנשים לקבל החלטות מודעות. כמו כן, קיימת בעיה של שיח מקדים, "לא מדברים על זה", למרות שהמטופלים היו מאוד שמחים שרופא יישב וידבר איתם על נושא ההנשמה לדוגמא בחולי ALS. יש קושי של רופאים לדבר על נושאים שקשה להם להתמודד איתם. הרופאים הם בסך הכל בני אדם ונרתעים משיחות בנושא המוות כמו כולם. הדבר מביא לפעמים למצב בו המטופלים נתקלים באמירות קשות שהיו יכולות להיחסך.