• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    11.5.2011: דיווח מדיון חירום בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בנושא שביתת הרופאים


    את הדיון פתח יו"ר הוועדה, ח"כ חיים כץ, אשר ביקש לשמוע את הצדדים והתפלא כיצד אחרי מאות שעות של דיונים לא חלה התקדמות במו"מ.

    זכות הדיבור הראשונה ניתנה לד"ר ליאוניד אידלמן, יו"ר ההסתדרות הרפואית שביקש להודות ליו"ר הועדה ולח"כ אשר הגיעו לישיבה בעת שהכנסת בפגרה וגילו הבנה לחשיבות הנושא. הדגיש כי לאחר 10 שנים של מצב כמעט בלתי נסבל מבחינת הרופאים, הוחלט לצאת למאבק למען הצלת מערכת הרפואה הציבורית. הוקרנה מצגת עם דרישות הר"י, לפיה ההשקעה בבריאות לא השתנתה מאז שנות ה-90', ההשקעה של המדינה בבריאות כל אזרח לא עולה על 2,000$ - השקעה נמוכה ביחס למדינות בעולם, ומספר הרופאים בירידה מתמדת. צויינו המקצועות שבמצוקה והמצב הקשה בפריפריה. ד"ר אידלמן טען כי האוצר מסרב לדון עם הר"י על הבעיות האמיתיות, חרף הסכמה מצד המעסיקים על קיומן של הבעיות, בין היתר מסרב לדון על התקינה ולתת פתרונות לבעיות הרבות אשר מנינו.

    ד"ר אידלמן הסביר כי יש להוסיף אלפי תקנים לרופאים, ונקב במספר של 7,000 תקנים, כאשר מתוכם 640 תקנים באופן מיידי, עוד היום, הציג את הדרישה שרופאים לא יקיימו יותר מ-6 תורנויות בחודש ודיבר על הצורך להכפיל את שכרם של הרופאים בפריפריה. עוד הוצגה דרישת הר"י לתוספת תקינה ייעודית הנדרשת במקצועות במצוקה ודרישה למענק של 250,000 ₪ לרכישת דירה בפריפריה, כהלוואה עומדת ל-6 עד 8 שנים.

    לאחריו דיבר סגן שר הבריאות, מר יעקב ליצמן, על כך שלא יסכים כי מתמחה יעבוד יותר מ-18 שעות ביום. הדבר עורר תרעומת. סגן השר הגדיל לעשות כשהאשים את הר"י בבעיית המקצועות במצוקה, בתור מי שאחראית על ויסות המתמחים דרך המועצה המדעית. ככלל, לדבריו, יש לעשות הפרדה - נושאי כסף ושכר - באחריות הר"י, ניהול מערכת הבריאות, כמו תקנים ומיטות אשפוז - באחריות משרד הבריאות.

    מר איציק כהן, סגן שר האוצר ציין כי יינתנו פתרונות לנקודות החשובות ביותר: מתמחים, פריפריה ומקצועות במצוקה.

    לאחר מכן הוקרנה מצגת בליווי הסבריו של מר אילן לוין, הממונה על השכר מטעם משרד האוצר. אשר הציג את דרישות המעסיקים ואף שילב חלוקה של מסגרת העלות, כפי שמציעים. לוין הדגיש כי המעסיקים מעוניינים בהעברת הרופאים לעבודה של חמישה ימים בשבוע בלבד. 

    ח"כ ד"ר רחל אדטו נשאה דברים לאחריו, וציינה כי ההתנהלות בשעה האחרונה משקפת היטב מדוע אין התקדמות במו"מ. הוסיפה כי היא אינה תומכת בכל דרישותיה של הר"י, אך המו"מ מתחיל מדרישות קצה. המתמחים חשובים, אך יש לזכור גם את המומחים. לא כל המתמחים עובדים אותו הדבר, ולכן לא צריכים לשים את כולם ב"אותו סל". לדבריה, מגבלת 18 השעות שליצמן הציע אינה ישימה, שכן לצורך תורנויות קצרות יותר, צריך עוד רופאים - כח אדם שאין במערכת. ח"כ אדטו סיימה בכך שכיום החולים עוד לא לגמרי מרגישים את השלכות השביתה, כי אינה כללית וגורפת, אך לא כדאי שנגיע למקום בו כן ירגישו. הודיעה כי תשמח לעזור לח"כ כץ לגשר על הפערים בין הצדדים.

    ח"כ כץ חידד ואמר כי יש לעבור דרישה - דרישה במו"מ, ולעבוד באופן מסודר.

    ח"כ דב חנין ביקש להודות לרופאים על עבודתם ועל התנהלותם האחראית בזמן המאבק. לדבריו, הבעיות ברורות: מחסור ברופאים ועומס. כרגע המערכת גוססת ועל סף קריסה. יש לחזקה.

    מר מידד גיסין, יו"ר ארגון צ.ב.י נשא דברים בשם ארגוני החולים, אשר פנו במכתב לראש הממשלה וביקשו את התערבותו. ציין כי ארגוני החולים חרדים למצב מערכת הבריאות ותומכים במאמצי הר"י לשיפור המערכת. סיים בכך שבירך את הוועדה על שיזמה את הדיון.

    פרופ' רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות ציין כי הוא וסגן השר ניסו לפתור את הבעיות ולקדם את המו"מ (תוספת מיטות, תוספת תקנים), וכי דרישת קיצור התורנות ל-18 שעות למתמחים הינה ישימה. סיים בכך שגם הוא סבור כי יש צורך במעורבות של הדרגים הגבוהים ביותר על מנת להתקדם.  

    ח"כ כץ סיכם את הדיון וקרא להר"י להעביר מסמך מפורט לעיונו עם דרישותיה ולאוצר לגלות יותר גמישות. הדגיש כי זו ישיבה ראשונית ויהיה לה המשך. יודה לקבלת עדכונים מהישיבות השוטפות עם האוצר.

    נוכחים: ד"ר ליאוניד אידלמן, עו"ד לאה ופנר, נציגי הרופאים - פרופ' אבינועם רכס, ד"ר זאב פלדמן, ד"ר ישראל אייליג, ד"ר דרור דיקר, ד"ר בעז קלמוביץ', ד"ר ערן הלפרן, ד"ר רפאל יודסין ועוד נציגים, סגן שר הבריאות - ח"כ יעקב ליצמן, מנכ"ל משרד הבריאות - פרופ' רוני גמזו, סגן שר האוצר - ח"כ יצחק כהן, הממונה על השכר במשרד האוצר - אילן לוין, סגן הממונה על התקציבים במשרד האוצר - משה בר סימן-טוב, הח"כים: חיים כץ (יו"ר הוועדה), רחל אדטו, אורלי לוי-אבקסיס, עפו אגבאריה, אחמד טיבי, דב חנין ואברהם מיכאלי, נציגי ארגוני החולים והארגונים החברתיים מידד גיסן, אראלה גולן ועדינה מרקס, ומוזמנים נוספים.