ימים קשים וסוערים נפלו על כולנו. ימים שנדרש בהם רגישות רבה, לעצמינו, למשפחתנו ולסביבתנו.
כרופאים, אנו נדרשים לא פעם לגשר בין החוויה האישית שלנו לחובתנו המקצועית והאתית. אנו חייבים לשים את המטופל במרכז כאשר במקביל אנו דואגים לבריאותנו הגופנית והנפשית. כמו כן, חשוב לשמור על עבודה משותפת ואווירה קולגיאלית ועניינית במקומות עבודתנו, בשבילנו ובשביל מטופלינו.
הרפואה בהגדרתה חייבת לעמוד מחוץ לפוליטיקה. גם המוסדות הרפואיים מאז ומתמיד היו מקומות נטולי פוליטיקה. עבדנו ביחד, כצוותים רב-תרבותיים וטיפלנו בכל בן אנוש, ללא קשר לדתו או מוצאו.
לפניכם מספר שאלות שעולות מהשטח, נשמח לשמוע מכם על כל שאלה/בעיה אתית בה אתם נתקלים.
שאלה: מה הצוות הרפואי נדרש לעשות כאשר מבצעים פעולה רפואית והמטופל נמצא תחת טשטוש. האם הצוות הרפואי רשאי לעזוב אותו וללכת למרחב מוגן בעת התרעה? יש לציין כי המטופל מודע למצב ולאפשרות הנ"ל.
תשובה: על פי כללי האתיקה, על הרופא להגיש טיפול רפואי במצב חירום מציל חיים ולשים את טובת המטופל בראש מעיניו, קודם לכל עניין אחר. לצד חובות אלו, מחויב הרופא לשמירה על בריאותו שלו הן הגופנית והן הנפשית ועל חייו, ולכן יש למצוא את הדרך לאזן בין השניים.
חשיפת הרופא לסכנה במצב לחימה זהה לחשיפתו בדומה לעת מגיפה. להלן קישור לנייר העמדה של הלשכה לאתיקה בדבר גבולות החובה הרפואית בפנדמיה.
חובת המעסיק לשמור על בטחונו האישי של הרופא ומכאן נגזרת סביבת עבודה בטוחה. כלומר, על המוסדות הרפואיים לוודא כי הפעולה תעשה במרחב מוגן הן לרופא והן למטופל. במידה ולא ניתן לספק סביבת עבודה בטוחה הטיפולים הרפואיים יתבצעו בהתאם לשיקול דעתו של הרופא המטפל ובהתאם למצב הביטחוני. האוטונומיה של הרופא מאפשרת לו לקבל החלטה מושכלת לביצוע הטיפול הרפואי. בכל מקרה, יש ליידע את המטופל כי הטיפול הרפואי מתבצע במקום לא ממוגן.
שאלה: התבטאויות של רופאים בתקשורת
תשובה: חשוב כי מערכת הבריאות תמשיך להוות מעוז של אחדות ואי אפליה.
בימים רגישים ושבירים אלו, אנו מבקשים מהרופאים לנהוג באחריות, בכבוד ובסבלנות ולהתבטא באיפוק. זאת ועוד, יש לתת תשומת לב לשיח, לפרסומים במדיות החברתיות והתבטאויות בתקשורת ובכלל "חכמים הזהרו בדבריכם" (אבטליון, משנה, מסכת אבות). מצ"ב נייר העמדה רופאים בתקשורת – חופש הביטוי מול כבוד המקצוע.
שאלה: האם רופא מחויב במתן טיפול רפואי למחבל?
תשובה: רופאי ישראל מחויבים לאמנות הבינלאומיות, כללי האתיקה הרפואית והצהרת ג'נבה של הרופא. למרות המעשים הברברים והמזוויעים של מחבלי החמאס, הרופאים יספקו את הטיפול הנחוץ בבתי חולים, בשב"ס או בצבא לפי הצורך הרפואי בלבד. המחבלים יגיעו להיענש כמקובל במדינה עם שלטון חוק.
אנו ערים לקושי לטפל בקורבנות טרור לצד המבצעים אותו; עם זאת רופאי ישראל תמיד פעלו בהתאם לחובתם המקצועית וטיפלו גם במצבים קשים, וימשיכו לעשות כך.
לקריאת שבועת הרופא העברי, פרופ' ל. היילפרין, תשי"ב, ירושלים
לקריאת הצהרת הרופא (הצהרת ז'נבה של ה-WMA)
שאלה: פרסום ושמירת הסודיות הרפואית
תשובה: הנושא עלה סביב סרטון בו ניתחו את מצבה הרפואי של פצועה חטופה.
ראשית חשוב להזכיר כי על הרופא לכבד ולשמור את הסודיות הרפואית של המטופל, גם לאחר מותו.
זאת ועוד, הן בכללי האתיקה הרפואית (הרופא ואמצעי התקשורת) והן בתקנות הרופאים (פרסומת אסורה) התשס"ט-2008, חל איסור בשימוש בתמונות של מטופלים.
אנא, בימים קשים ורגישים אלו, כל פרסום הוא פגיעה ברגשות המשפחות! היו זהירים ושקולים בפרסומים.
שאלה: רופאים מטפלים בעצורים או שבויים
תשובה: בימים אלו נקראו לדגל כלל צוותי הרפואה למתן טיפול רפואי בכל חזית אפשרית. חלקכם משמשים כרופאים במילואים או בבתי החולים, מטפלים בעצורים או שבויים. לשם כך ריכזנו עבורכם את ניירות העמדה העוסקים בנושא:
שאלה: התבטאויות של רופאים בנושאי מלחמה
תשובה: גם בימים רגישים אלה, בעת מלחמה, תפקיד הרופאים לטפל בפצועים.
ההסתדרות הרפואית בישראל ורופאי ישראל ימשיכו להיות נאמנים בהתחייבותם לאמנות הבין לאומיות, המגינות על צוותים ומתקנים רפואיים.
הרופאים נשבעו לרפא ולא להרוג.
שמירה על מוסריות מייחדת את מדינת ישראל. לאורך ההיסטוריה, רופאי ישראל לא הסכימו להיגרר להידרדרות מצפונית ומוסרית, אשר האויב הגיע אליו. אנו נמשיך לדבוק בתפקידינו ונמשיך בריפוי, שיפור איכות ואריכות חיים של מטופלינו.