לאחרונה, נוכח המצב המורכב, התחילו בני משפחה של חולי קורונה מאושפזים להתקין ליד מיטת המאושפז מצלמות המצלמות 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע, ומאפשרות למשפחה לצפות בנעשה בחדרו באופן רציף (וייתכן שאף להקליט קולות).
בהתקיים המעקב הצמוד באמצעות המצלמות, הצוות הרפואי מקבל מהמשפחה הערות לגבי אופי הטיפול בחולים, ויש שמגדילים לעשות, צופים בצילום מביתם ומתקשרים בזמן אמת לחדר הבקרה של המחלקה עם הערות ודרישות שונות לביצוע בו-בזמן, בעוד הם צופים במתרחש.
מובן שהנהלת המחלקה נדרשת לשוחח עם המשפחה, להסביר את הקושי של הצוות להיות מצולם לאורך כל שעות היממה, להציע צעדים בוני אמון ולבקש שיסירו את המצלמות.
כיצד הצוות הרפואי נדרש לנהוג אם המשפחה מסרבת לבקשותיו?
הסוגיה הראשונה אשר עלתה היא, כמובן, פרטיותו של המטופל.
חשוב להדגיש כי המטופל עצמו הוא היחיד אשר רשאי לבקש בקשה מסוג זה. למשפחה אין זכות לצפות במטופל 24 שעות ביממה במצלמה עם שליטה מרחוק. זאת ועוד, אין אפשרות לדעת מי הצופים במטופל, וייתכן שהמטופל לא היה מעוניין להיחשף לעיניהם בעת שהוא מחליף בגדים, עושה צרכיו וכו'.
לצוות הרפואי קיימת חובת שמירה על פרטיות החולה, ולפיכך אם אין ביכולת הצוות הרפואי לוודא את שמירת הסודיות והשליטה על הצופים מרחוק, עלינו לסרב לצילום מסוג זה.
בדיון בלשכה עלתה שאלת הבדידות אותה חווים חולי הקורונה המאושפזים.
בעיית הבדידות לא באה לידי פתרון במצלמת מעקב אלא בדו-שיח עם המטופל. במרבית יחידות הקורונה ניתנת תשומת לב רבה לנושא, בין אם בשיחות טלפון, בזום ובוואטסאפ במכשירי הטלפון של המאושפזים, ובין אם באמצעות ציוד של המחלקה.
נוכח הצבת מצלמה על ידי בני משפחה, עלתה סוגיה נוספת העוסקת בפרטיות המטופלים האחרים וחברי הצוות הרפואי.
ברור כי במקרה כזה לא ניתן לשמור על פרטיותם של מאושפזים אחרים או של הצוותים הרפואיים, וזאת סיבה נוספת לא להתיר התקנת מצלמה פרטית במחלקה בבית חולים.
תשובות אלה דומות ותואמות להחלטת הלשכה לאתיקה משנת 2012 בנושא הקלטת בדיקה פסיכיאטרית לצורך כתיבת חוות דעת מומחה לבית משפט. חברי הלשכה לאתיקה סבורים, כי אין להתיר הקלטה או צילום של הבדיקה הרפואית כמעשה של שגרה, גם לא במסגרת רפואית משפטית, אלא בהסכמה הדדית בין הרופא והנבדק או בנסיבות חריגות, שאותן יקבע מראש בית המשפט.
לרופא צריכה להישמר האוטונומיה לעצב את סביבת עבודתו המקצועית. הרופא אינו חייב לקיים בדיקה רפואית בנוכחות מכשיר הקלטה או צילום אם הדבר מונע, לדעתו, ניהול תקין של הבדיקה. באופן דומה, גם זכות המטופל לנוכחות מלווה מסויגת באופן זה. הפרעה למהלך הבדיקה או פגיעה בפרטיות מטופלים אחרים עשויה להגביל זכות זו של המטופל.
לסיכום, ראינו חשיבות רבה לציין כי הצוותים הרפואיים בבתי החולים, ובמיוחד במחלקות הקורונה, פועלים במקצועיות ובמסירות רבה למען המטופלים המאושפזים. הצוותים הרפואיים מתמודדים עם לחץ ושחיקה מוגברים, מתוך חשש לבריאותם ושלומם שלהם, של בני משפחותיהם, עמיתיהם ומטופליהם. הצבת מצלמות הפועלות מסביב לשעון עלולה לפגוע ביכולת הצוותים לתפקד, ולהגביר עוד את הפגיעה בחוסנם.
לפיכך, הלשכה לאתיקה ראתה לנכון להדגיש כי חשוב לאפשר ולקיים את הקשר בין המטופלים לבין בני משפחותיהם, ולעשות זאת באופן ממוקד ומידתי.
בדרך זו יתאפשר למטופלים להתמודד עם הבדידות הנלווית למחלת הקורונה, מצד אחד, אך לא תהיה כרוכה בכך פגיעה ברופאים ובצוותים הפועלים ללא לאות למען בריאותם ושלומם, מן הצד השני.