איגוד הפסיכיאטרים האמריקאי APA הצהיר על איסור אבחנות פסיכיאטריות על פי התרשמות מהופעות של אישים פוליטיים ציבוריים בתקשורת, במדיה וברשתות החברתיות.
הסיבה הראשונה לקביעה זו קשורה למקצועיות ברפואה. מקצועיות ברפואה דורשת בדיקה פסיכיאטרית מעמיקה, דיון מקצועי ואבחנה ברורה. סקירת הופעות בטלוויזיה, ציוצים בטוויטר והערות בציבור וכד' איננה כזו!
הסיבה השנייה לקביעה של ה-APA היא שאבחון נפשי כזה גורם לסטיגמטיזציה של חולי הנפש ופוגע בתדמית המקצוע והמטופלים בתחום. אבחון מ"כורסת הטלוויזיה" ככלי פוליטי מהווה שימוש לא ראוי בפסיכיאטריה, אינו קביל ואינו אתי מקצועי.
העיקרון האתי של ה-APA מ-1973 אומר כי יש להפריד בין נושאים ודעות פוליטיות לבין חוות דעת רפואית. זאת ועוד, אסור לתת חוות דעת רפואית לאנשים אשר לא נבדקו באופן מקצועי ואמין.
אבחון שטחי "שומט את הקרקע" מתחת לכבוד המקצוע, האחריות והרצינות הנדרשות במערכת יחסי רופא-מטופל.
איגוד הפסיכיאטריה האמריקאי מציין כי בארה"ב הנשיא מחויב לעבור בדיקות רפואיות תקופתיות. במידה שימצא חולי אשר פוגם בתפקודו, יקבל ייעוץ רפואי מסודר ורציני אשר נועד לשכנעו לפרוש מתפקידו הבכיר.
בישראל כתבנו בשנת 2007 נייר עמדה בנושא שקיפות בריאותם של מנהיגים לאומיים. נייר העמדה התייחס בעיקר לתפקידו של הרופא המטפל באישיות הפוליטית ומחויבותו לשמירת הסוד הרפואי לצד חובתו לציבור הרחב. לכן המלצנו על הקמת גוף ציבורי, אשר יפרסם לאזרחים את הראוי לדעת ויחווה עמדה בדומה למתואר בארה"ב.
בדיון שנערך בלשכה לאתיקה ביוני 2022 המליצו חברי הלשכה לאמץ את גישת האיגוד האמריקאי לפסיכיאטריה לכל מקצועות הרפואה.
- רופא לא יאבחן אדם דרך אמצעי התקשורת או המדיה החברתית, ובכלל זה אישים פוליטיים וציבוריים ולא יפרסם אבחנות כאלה ברבים (להבדיל מטיפול פרטני באמצעות טלמדיסין).
- רופא יאבחן מחלות רק לאחר קבלת אנמנזה רפואית ובדיקה מקפת ומקצועית כמקובל.
- הרופא לא ישפיע על דעת קהל תוך ניצול הידע והמעמד שלו לשיוך אבחנה למועמד או לפוליטיקאי נבחר.
- רופא לא ינצל את מעמדו המקצועי או הניהולי במטרה להשפיע על הכפופים לו במקום העבודה, או מטופליו, לשנות דעתם הפוליטית. ראו נייר עמדה בנושא רופאים בתקשורת – חופש הביטוי מול כבוד המקצוע.