איגוד הפסיכיאטריה בישראל והר"י, באמצעות הקליניקה לקידום הזכות לבריאות של המרכז הבינתחומי הרצליה, הגישו עתירה נגד משרד הבריאות בדרישה לשפר את תנאי האשפוז במחלקות הסגורות.
משרד הבריאות מתבקש להגדיר שטח מחיה "הולם" למאושפז הפסיכיאטרי ולקבוע לוח זמנים למימוש תוכנית להרחבת המחלקות. לפי העתירה, בעוד שבבתי חולים כלליים הוגדר מרחב מחיה הולם, בכ־11 בתי החולים הפסיכיאטריים תנאי האשפוז מהווים "מציאות בלתי אפשרית הן למטופלים והן למטפלים".
לפי העתירה, מרחב המחיה הוא חלק מהתנאים הדרושים להחלמת המטופלים, ונטען כי הצפיפות פוגעת בזכותם של המטופלים לבריאות. "השילוב של מחלת נפש לצד בעיית שטחי המחיה במחלקות האשפוז הוא בגדר מדרון חלקלק אשר עלול להוביל להחמרה במצבו הבריאותי של המטופל... אשפוז מטופלים בצפיפות שכזו עולה לכדי התנהלות בלתי אנושית ומשפילה".
באיגוד הפסיכיאטריה פנו בשנה האחרונה מספר פעמים למשרד הבריאות, אך לטענתם נותרה פנייתם ללא מענה. בעתירה מוזכר דו"ח מבקר המדינה מ־2018 שציין כי "בכמה בתי חולים הגיעה התפוסה בחודשים מסוימים לשיעורים גבוהים במיוחד".
לדברי ד"ר צבי פישל, יו"ר האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה: "שנים רבות המערכת הפסיכיאטרית מוזנחת. תקנים נמוכים למיטות שלא עודכנו עם גדילת האוכלוסייה, יחד עם מעט מדי מקומות שיקום למטופלים הקשים והמורכבים, גורמים בסופו של דבר לצפיפות בלתי נסבלת בחדרי האשפוז. מצב זה לא מכבד ובוודאי לא מאפשר פרטיות. צפיפות היתר מובילה לאלימות יתר בין מטופלים וכלפי אנשי צוות".
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תגובתנו תינתן בבימ"ש כמקובל".