• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    א. מבוא כללי


    כל העוסקים במחקר המדעי והרפואי נדרשים ליושר אינטלקטואלי מוחלט. יושר זה נועד לשמור על טוהר המחקר ועל רמתו המקצועית מצד אחד ולשמור על אמון הציבור במידע הרפואי המתפרסם, מאידך.

    התחייבות בסיסית זו הפכה את המעמד של "מחבר" בפרסום מדעי בתרבות הנוכחית לרגיש במיוחד. מעמד של "מחבר" הפך לכלי המרכזי שבו נשפט החוקר על יכולתו המקצועית והאקדמית. מספר הפרסומים קובע כיום את מעמדו של החוקר בקרב הקהילה המדעית-רפואית שאליה הוא שייך, משמש כלי מרכזי בקידומו בסולם הדרגות האוניברסיטאי ומהווה כלי בוחן יחידי כמעט במתן מענקי מחקר והשכר הנגזר מהם. השינוי שחל באופי המחקר כיום, המחייב שיתוף פעולה בין קבוצות מחקר גדולות ורבות, הביא לקשיים רבים גם בקביעת מיקומו של כל "מחבר" ברשימת השמות הארוכה של כל השותפים למחקר.

    מעמד של "מחבר" אינו מתנה משמים. הוא מבטא אחריות מדעית וחברתית שהמחבר לוקח על עצמו. בצד הקרדיט המקצועי וההכרה החברתית יש במעמד זה גם את ההתחייבות לקבל את האחריות כאשר הדברים אינם מתנהלים באופן הראוי, למשל כשמידע הנמסר מתברר כלא נכון; כשלא ניתן לשחזר את הממצאים או כשהמסקנות שהוצגו נמצאות מוגזמות ומופרזות. לפיכך, המעמד של "מחבר", מעניק כבוד גדול בצד אחריות רבה המוטלת על כתפיו.

    המחקר הרפואי כיום מחייב השקעות עתק אשר חלקן הגדול מגיע מתעשיית התרופות. לתעשייה זו סדר יום משלה אשר אינו חופף בהכרח את זה של הרופא החוקר. במציאות מרה זו תועדו, למרבה הצער, מספר מקרים שבהם שיקולים מסחריים וכלכליים של מממן המחקר הכריעו את האמת המדעית והביאו להסתרת מידע רפואי מהציבור הרחב או לעיוותו כך שישרת את צרכיו של אותו גורם מממן. לכן נוצר צורך דחוף להגדיר מחדש את יחסי הגומלין בין האקדמיה הרפואית ותעשיית התרופות כך שיישמר החופש האקדמי של החוקר.

    הכללים האתיים המופעים במסמך זה באים לענות על מקצת מהבעיות.

    אין זה מסמך שלם, והוא מתייחס למספר מצומצם של נושאים הנוגעים לפרסומים רפואיים. יהיה הכרח, לדעתנו, להשלימו ולעדכנו בעתיד ולהתאימו למציאות המשתנה סביבנו.

    אנו מציעים לכל הקוראים לעיין בנספח "הנחיות אחידות לפרסום מאמרים בעיתונים הביו-רפואיים". מסמך חשוב זה הוצא לאור לראשונה על-ידי קבוצת עורכי עיתונים ביו-רפואיים שנודעה במקור בשם "קבוצת וונקובר" ואשר הפכה במרוצת הזמן לוועדה הבינלאומית של עורכי העיתונים הביו-רפואיים (ICMJE).

    ועדה זו פרסמה בשנים האחרונות כמה עדכונים למסמך היסוד שלה. לקריאת הגירסה האחרונה שנכתבה באוקטובר 2004 לחצו כאן.