מחקר שהתפרסם לאחרונה בכתב העת New England Journal of Medicine בדק האם השילוב התרופתי של נוגדנים חד שבטיים קסיריבימאב (casirivimab) ו-אימדבימאב (imdevimab) הידוע בשם רג'נרון (REGEN-COV) מונע תחלואה בקרב אנשים שנחשפו לחולה מאומת במשק ביתם. שילוב תרופתי זה כבר הראה במחקרים קליניים ירידה בסיכון לאשפוז או תמותה בקרב אנשים בסיכון גבוה לקוביד 19. המחקר נערך בארה"ב, מולדובה ורומניה.
המחקר בדק האם אותם אנשים שנחשפו לחולה מאומת ונמצאים בסיכון מיידי לתחלואה פיתחו תסמיני קורונה תוך 28 לאחר החשיפה עם קבלת התרופה (ביחס לאלו שלא קיבלו את טיפול), והאם הטיפול התרופתי גורם לתופעות לוואי כלשהן.
במחקר השתתפו אנשים בגילאי 12 ומעלה בשתי זרועות: זרוע המחקר – 753 שקיבלו את הטיפול התרופתי – 1200 מ"ג של רג'נרון במתן תת עורי (הכולל מנות שוות של כל אחד מהנוגדנים) במהלך 96 שעות לאחר החשיפה לחולה מאומת במשק ביתן, וקבוצת ביקורת של 753 איש שקיבלה פלסבו. בדיקות PCR לאיתור נגיף הקורונה נערכו ביום הראשון למחקר ומדי שבוע במהלך 28 יום, כולל ניטור תופעות לוואי.
תוצאות המחקר מראות כי לטיפול התרופתי רג'נרון יעילות גבוה במניעת קוביד 19: סך הכל תסמיני קורונה נצפו בקרב 11 איש בקבוצת המחקר (1.5%), ובקרב 59 מקבוצת הביקורת (7.8%). כמו כן, הזמן החציוני עד לדעיכת התסמינים בקרב החולים היה קצר יותר בשבועיים עם רג'רנון בהשוואה לפלסבו (1.2 שבועות ו-3.2 שבועות בהתאמה). לא נרשמו תופעות חריגות ואף נסיין לא פרש מהניסוי; 2 נסיינים נפטרו במהלך הניסוי מסיבות שאינן קשורות לקוביד 19.
החוקרים מציינים לסיכום כי תוצאות המחקר תומכות במתן רג'נרון למניעת תחלואה בקוביד 19 בקרב אנשים בהם יש צורך בהגנה מידית, ובכך ניתן לסייע בהפחתת הסיכון להתפשטות הנגיף. בנוסף, טיפול זה יכול להוות כאמצעי משלים להפחתת התפשטות הנגיף בנוסף לחיסונים, בקרב אנשים שאינם מחוסנים, או בעלי חסינות נמוכה, ועקב הופעתם של זני קוביד 19 חדשים.
פורסם בכתב עת NEJM
למאמר המלא