הרפואה | כרך 159
חוברת 5, מאי 2020
עמ׳ 334-338
תקציר
הקדמה:
המחקר הנוכחי עוסק בתופעות ירידת לחץ דם אורתוסטטית (
OH) וירידת לחץ דם לאחר הארוחה (
PPH) בקרב קשישים.
שיטות מחקר:
במחקר בוצעו דגימות לחץ דם בשינויי תנוחה שכיבה לישיבה וכן לפני ואחרי ארוחת הבוקר. כמו כן, נבדק הקשר בין ירידת לחץ דם לאחר הארוחה לערך הקלורי של הארוחה ולשינויים במצב הערנות. במחקר נכללו 101 מטופלים קשישים תושבי האגף הגריאטרי בלניאדו.
תוצאות:
מממצאי המחקר עולה, כי נמצאו הבדלים מובהקים בערכי לחץ הדם לפני ואחרי הארוחה [
p≤0.001, T(65)=3.31], והירידה בלחץ דם לאחר הארוחה
PPH)) הוצגה במחצית לערך מהמטופלים שנבדקו. בבדיקת ההבדלים בערכי לחץ הדם במעבר משכיבה לישיבה לא נמצאו הבדלים מובהקים
p>0.05)), אך שכיחות התופעה הייתה בשיעור של 27% מהם. כמו כן, לא נמצא קשר בין ירידת לחץ דם לאחר הארוחה לערך הקלורי של הארוחה ולמצב הערנות.
מסקנות:
מממצאי המחקר עולה, כי לנוכח השכיחות הגבוהה של
OH ו-
PPH יש צורך במעקב אחר ערכי הלחץ דם וכן התאמת הטיפול התרופתי וזמן מתן הטיפול.