אוקטובר 2012
בפני הלשכה לאתיקה הוצגה השאלה כיצד ינהג רופא כאשר הוא נדרש לבקשת המדינה לפענח בדיקת גיל עצמות של קטין, שוהה בלתי חוקי, וזאת על מנת לקבוע את גילו הכרונולוגי ולהכריע בכך כיצד תנהג המדינה באותו קטין.
בשנים האחרונות חלה עליה מהירה במספרם של שוהים בלתי חוקיים הנמצאים בארץ, חלקם במשמורת כאשר מתנהלים נגדם הליכים משפטיים בדבר שהותם הלא חוקית כאן. רבים מאותם שוהים אינם נושאים כל תיעוד היכול להעיד על גילם הכרונולוגי נתון לו יש משמעות משפטית רבה ביותר.
המדינה, באמצעות משרד המשפטים קבעה ב-10.6.2007 "נוהל הערכת גיל ביולוגי של בני נוער וצעירים אגב הליכים משפטיים בנוגע לשהייה שלא כדין בישראל".
על פי נוהל זה ניתן לקבוע את גילו הביולוגי של אדם באחת משלוש האפשרויות: בדיקה גופנית של הנבדק על ידי רופא מומחה באנדוקרינולוגיה של ילדים, הערכת צילום רנטגן של כף היד או על ידי הערכת מצב התפתחות השיניים על ידי צילום רנטגן אורטופנטוגרמי של המשנן.
עוד קובע הנוהל כי הבדיקות תבוצענה רק לאחר קבלת צו בית המשפט או צו מ"בית הדין לבקורת משמורת שוהים שלא כדין" וכי בדיקות הרנטגן של כף היד או השיניים תערכנה רק אם לא ניתן לקבוע "ברמת סבירות גבוהה" את הגיל שלא באמצעות צילום שכזה. חובה על פי הנוהל לתת לנבדק לפני ביצוע הבדיקות מידע, על פי חוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996, בדבר סוגי הבדיקות ומטרתן ולקבל את הסכמתו להיבדק.
בפנייה ללשכה לאתיקה הוצג מקרה בו הועבר שוהה בלתי חוקי על ידי שוטרים ממתקן כליאה אל בית חולים סמוך מתוך בקשה לבצע צילום רנטגן של כף היד על מנת לקבוע את גילו. לבקשה לא צורף צו של בית המשפט או בית הדין, לא צורפה "הסכמה מדעת" ולא צורף דו"ח המאשר כי מוצתה קודם לכן וללא הצלחה בדיקה גופנית של אותו שוהה על ידי אנדוקרינולוג של ילדים.
בדיון שהתקיים בלשכה לאתיקה הציג ד"ר גדעון פלוסר, מומחה ברדיולוגיה אבחנתית, מנהל היחידה להדמיית השלד במרכז הרפואי "סוראסקי" את עיקרי חוות דעתו הרפואית אשר ניתנה מטעם "המוקד לסיוע לעובדים זרים" בתביעה נגד המדינה בדבר קטין שנשלח לביצוע בדיקת רנטגן של כף היד על מנת לקבוע את גילו.
הבדיקה בה נעשה שימוש לצורך הערכת גיל העצמות מסתמכת על אטלס גיל העצמות שלGreulich אשר ראה אור בשנת 1959 ואשר מבוסס על צילומים שבצועו בשנות ה-30 של המאה הקודמת על מאות ילדים לבנים מאזור העיר קליבלנד במדינת אוהיו שבארה"ב. הצילומים המובאים באטלס אמורים לייצג את ממוצע התפתחות העצמות בגילים השונים.
כבר במהדורה הראשונה של האטלס נוספה הערת הזהרה כי אין לצפות שהסטנדרט הרנטגני יתאים לקבוצות אחרות. לדברי העורכים יש שונות רבה בממצאים בין קבוצות אתניות שונות. אין ספק כי ממרחק של כ-80 שנה ובהתחשב בשינויים העצומים שחלו במצב התזונה והבריאות באוכלוסיות השונות רחוק האטלס מלתת תשובה מדעית מהימנה על גילו של הנבדק.
הזהרה זו נכונה שבעתיים ביחס לקטינים, שוהים בלתי חוקיים, הבאים לישראל מארצות מוכות רעב כבד וחולי המשנים באופן מובהק את קצב ההתבגרות הביולוגית של אותו קטין.
על פי הנתונים המובאים באטלס עצמו גם כאשר מדובר באוכלוסייה הספציפית אליה מתייחס הספר, קיימת סטיית תקן גבוהה. כך לדוגמא כשמדובר בגיל 17 סטיית התקן היא 16 חודש. דהיינו אפילו באוכלוסייה עליה נערך המחקר, טווח הגילאים האפשרי על פי האטלס לקטין שגילו לכאורה 17 שנה נע בין 15 שנה ו-8 חודשים ועד 18 שנה ו-4 חודשים. נתונים אלו אושרו במחקר לפיו נמצאה התאמה בין הגיל הכרונולוגי לבין גיל העצמות רק ב-20-30% מהנבדקים.
אין ספק כי מדובר באמצעי אבחנה שאבד עליו הכלח אשר מהימנותו המדעית מפוקפקת ביותר. הסיבה היחידה לקיומו היא כי לא ניתן כיום, מתוך ידיעת הנזק שבקרינה מייננת, לערוך צילומי רנטגן של אלפי ילדים בריאים לצורך קביעת סטנדרט חדש.
חרף כל זאת משרד הפנים ומשטרת ההגירה מסתמכים באופן בלעדי על בדיקת גיל העצמות לצורך קביעת גילם של שוהים בלתי חוקיים. כתוצאה מכך הועברו לא פעם קטינים, שהבדיקה הראתה לכאורה כי הם בגירים, אל בית כלא שם הם מוחזקים במעצר בתנאים קשים יחד עם בגירים.
מדינות רבות במערב, העומדות כמו ישראל בפני בעיית הגירה לא חוקית הפסיקו לחלוטין להשתמש בצילום כף היד כאמצעי לקביעת גיל המהגר או שקביעת הגיל נעשית במקביל גם באמצעים נוספים לרבות בדיקות השיניים וראיון פסיכולוגי.
יש לבחון מחדש את המדיניות הלאומית בקביעת גילם הכרונולוגי של השוהים הבלתי חוקיים. כל רופא מצידו רשאי לקבוע כיצד ינהג מקצועית במקרה כזה כל עוד לא שונתה מדיניות זו.
נייר העמדה
- בדיקת גיל העצמות של קטינים על מנת לקבוע את גילם הכרונולוגי נסמכת על אטלס צילומי רנטגן שנערך לפני כ-80 שנה באוכלוסייה הומוגנית של ילדים לבנים במערב התיכון בארה"ב.
- תקפותו המדעית של האטלס כיום, ביחס לאוכלוסיות אחרות השונות באופן כל שהוא מאוכלוסיית המדגם, מוטלת בספק רב.
- בדיקת גיל העצמות אינה מדוייקת בקביעת גילו הביולוגי של הנבדק והמתאם לגילו הכרונולוגי נמוך ביותר וכל זאת תוך סטיית תקן גבוהה.
- השימוש קרינה מייננת לצורך צילום רנטגן אסור כאשר אין בו תועלת לנבדק. הדבר חמור במיוחד כאשר מדובר בקטינים.
- אין להשתמש בקרינה מייננת לצילום שלא למטרות רפואיות מבלי לקבל הסכמה מדעת הניתנת מתוך רצון חופשי.
- כאשר מוגשת בקשה לביצוע בדיקת גיל העצמות על המבקש לפרט את הסיבה בגינה נדרשת בדיקה זו.
- בדיקת גיל העצמות לצורך קביעת גילו של אדם תיעשה רק על פי צו של בית המשפט, במצורף להסכמה מדעת חתומה על ידי הנבדק.
- פענוח בדיקת גיל העצמות שלא מסיבות רפואיות נתון לשיקול דעתו ומצפונו של כל רופא ורופא.