• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    הוספת עשרות רופאים ומאות אחיות לפגיות

    נייר עמדה מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל והאיגוד הישראלי לניאונטולוגיה 

    פורסם בפברואר 2011 

    ההסתדרות הרפואית בישראל ("הר"י") מברכת על קיום דיון בנושא הוספת עשרות רופאים ומאות אחיות לפגיות. רפואת הפג והיילוד (ניאונטולוגיה) נמצאת כבר כעת על סף קריסה בבתי החולים וללא התערבות מיידית של משרדי הבריאות והאוצר, קיימת סכנה לחייהם של פגים רבים הן באזור המרכז ובמיוחד באזורי הפריפריה. על פי הנתונים המצויים בידי הר"י, קיימת כיום סכנה מוחשית לסגירת הפגיות בפריפריה, והפתרון היחיד יהיה אז הפניית יולדות בסיכון ופגים לפגיות במרכז הארץ, דבר שעלול לגרום לסיכון חייהם ולהטלת עומס כבד על הפגיות במרכז, אשר נמצאות גם הן במצוקה. 

    הר"י והאיגוד לניאונטולוגיה מברכים את משרד הבריאות על הקמת הוועדה לבחינת מכלול הבעיות במחלקות לטיפול בילוד (פגיות) ורואה בהמלצותיה של הוועדה מה-14.11.2010 לתוספת תקנים של 173 רופאים, 800 אחיות, ו-240 מיטות טיפול נמרץ לילוד, צעד ראשון וחשוב בשורה של צעדים משלימים שיש לנקוט לאלתר על מנת להציל את השירות הניאונטולוגי בארץ.

    הר"י והאיגוד הניאונטולוגי מבקשים להדגיש כי ללא צעדים משלימים לשיפור סביבת הטיפול בילוד הכוללים, הוספת כוננים, הרחבת הפגיות ותמרוץ ועידוד התמחות רופאים ברפואת הילוד, לא יאוישו תקני הרופאים והאחיות, לא יתווספו המיטות והמצוקה אף תחמיר. 

    הר"י קוראת לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות, לדרוש ממשרדי האוצר והבריאות ליישם את המלצות הדוח בדבר הוספת רופאים אחיות ומיטות לאלתר, לוודא כי המיטות המתווספות יחולקו בפריסה ארצית על פי שיעור הילודה באזורים השונים ולנקוט פעולה דחופה להקצאת משאבים לרפואת הפג והיילוד, לרבות תקנים לרופאים ומתן תמריצים למתמחים, בטרם יהיה מאוחר מדי. 

    יצויין, כי הוועדה דנה בסוגיות רבות ומורכבות ליישום, שיש לדון בהן עם הגורמים הרלוונטיים. לגישת הר"י, אסור לפתור את בעיית המצוקה הקיימת ברפואת הפג והיילוד על ידי הורדת הסטנדרט הרפואי האופטימלי שהילדים והפגים זכאים לקבל, והעיקרון של מערכת רפואית מצוינת ורמת רפואה גבוהה לפגים וליילודים - צריך להיות נר לרגלינו. 

    להלן עמדת הר"י והאיגוד הניאונטולוגי בסוגיות המרכזיות שעולות מדוח הוועדה לבחינת 'מכלול הבעיות בפגיות במדינת ישראל' שהמלצותיו פורסמו ב-14.11.2010 (להלן – "הדו"ח").   

    היעדר תקינה לכח אדם רפואי לפגים -

    תקינת הרופאים הנו נושא בעל חשיבות עליונה אשר הר"י עוסקת בו ומנסה לקדמו מול המדינה במשך שנים רבות והוא מהווה חלק בלתי נפרד מההסכמים הקיבוציים שהר"י צד להם. תקני הרופאים, שנקבעו על פי מפתחות התקינה בשנות השבעים אינם מעודכנים ואינם לוקחים בחשבון את השינויים הטכנולוגיים, גידול האוכלוסייה והזדקנותה, היקף הפעילות הרפואית, התפתחות המקצועות בתחום הרפואה ועוד, והדבר בא לידי ביטוח גם בדו"ח, שם צויין על עלייה משמעותית במספר הלידות, עליה ביכולת הטיפולית המגדילה את אוכלוסית הפגים הדורשים טיפול, עלייה מתמדת בלידות בהן יותר מילוד אחד עקב טיפולי הפריה מוצלחים (לרב ילודים המאושפזים בפגיות) ועוד. 

    התקינה ההסכמית הקיימת היום המתייחסת לפגים, היא תקינה משנת 1977 ומתייחסת ליחידות טיפול נמרץ - אולם על אף אופי פעילותן האינטנסיבי של הפגיות, הן אינן מתוקננות כמחלקות לטיפול נמרץ, מה שמחריף את המחסור בכוח אדם. 

    הדו"ח קובע בפירוש בהמלצותיו שיש להקצות מיטות לטיפול נמרץ למערך לטיפול בילוד ובפג בהיקף של 2 מיטות לכל 1,000 לידות על כל המשמעויות הנגזרות מכך בנושא תקינת רופאים. 

    הר"י סבורה כי יש לדאוג להגדיר את כל הפגיות כיחידות לטיפול נמרץ, ולדאוג כי יקבלו את התקינה הקבועה ליחידות לטיפול נמרץ. 

    היעדר תקינה מעודכנת לכח אדם רפואי לילודים –

    המלצות הדו"ח בנושא תקינה מתייחסות לתקינת רופאים לטיפול בילודים ופגים הזקוקים לטיפול בפגיות בלבד, אך לא לתקינת רופאים לטיפול בילודים הבשלים במחלקות הילודים, אשר מהווים חלק חשוב ובלתי נפרד מעבודתם השוטפת של הניאונטולוגים, כך שהדוח אינו מציע פתרון כולל למצוקת כוח האדם במערך הניאונטולוגי. לכן יאלצו הרופאים בפגיות להמשיך להפנות כוח אדם גם למחלקת היונקים. באופן זה, תיפטר בעיה בזירה אחת אך מצוקת כוח האדם בזירה השנייה – לא נפתרה. 

    בשנת 2010 נולדו במדינת ישראל למעלה מ-160,000 ילודים. תינוקות אלו נבדקים, מטופלים ומשתחררים עם המלצות רפואיות מהמרכזים הרפואיים ע"י ובאחריות הניאונטולוגיים. היקף הפעילות מתבטא בבדיקות רפואיות של עשרות תינוקות מדי יום. כמו כן, לכ-40% מהלידות מוזעק רופא מהמערך הניאונטולוגי להתערבות טיפולית דחופה בחדרי הלידה. פעילות זו מצטברת לכדי מספר שעות פעילות ליום בחדרי הלידה. פעילויות אלו אינן מתוקננות ואינן זוכות להתייחסות בדו"ח הוועדה לבחינת הבעיות בפגיות של משרד הבריאות. 

    התקינה הקיימת באשר למחלקות ילודים הינה משנת 1985, כאשר על פי הנתונים הנמצאים בידי הר"י, תקנים אלה לא נותבו בפועל למחלקות היילודים עקב אי-השלמת הליך התקינה על ידי הנציבות, משרד האוצר ומשרד הבריאות.

    כיום, יש מחסור בכ-80 תקני רופאים למחלקות הילודים הבשלים ופעילותם מושתתת כפעילות נוספת על הרופאים ביחידות לטיפול נמרץ בילוד ובפג. 

    לאור האמור לעיל, הר"י סבורה כי על ועדת העבודה, הרווחה והבריאות, לצאת בקריאה למען השלמת וישום התקינה הקיימת גם לגבי ילודים וחדרי לידה.

    חוסר תורנים וכוננים במערך הניאונטאלי


    ברוב המרכזים הרפואיים נותרים משעות אחה"צ ועד הבוקר שלמחרת, תורן יחיד וכונן יחיד המופקדים על ילודים במצב קריטי המאושפזים ביחידה לטיפול נמרץ, ילודים ופגים המאושפזים במחלקת הביניים, ילודים המאושפזים במחלקת ילודים ולידות המחייבות התערבות בעמדות ההחייאה בחדרי הלידה. מצב זה מסכן את איכות וזמינות הטיפול בילודים, ומחייב תיגבור לאלתר של תורנים וכוננים במערך הניאונטולוגי. 

    הר"י והאיגוד קוראים למשרד הבריאות להוסיף לאלתר תקני תורנים וכוננים למערך הניאונטולוגי במדינת ישראל בהתאם למספר הלידות ואופי הפעילות ביחידות לטיפול נמרץ שבכל מרכז רפואי. 

    סיכום

    אנו מברכים על המלצות הדו"ח, וקוראים למשרד האוצר ולממשלת ישראל לאמץ את המלצות משרד הבריאות תוך מתן מענה לבעיות הנוספות במערך הטיפול בילוד, כדי שנוכל לתת את הטיפול ותנאי הפתיחה המיטביים ל"אוצר הלאומי" היקר ביותר של מדינת ישראל – הלא הם ילדינו. 

    הר"י קוראת לוועדת העבודה, הרווחה והבריאות לעקוב אחר הצעדים האופרטיביים שנעשו. אנו חוששים כי ללא המעקב הצמוד מצד הוועדה גורל הדיון הזה יהיה כגורל דיונים קודמים שנערכו.


    מהדורת 2011