דו"ח הוועדה המקצועית מטעם:
האיגוד הישראלי לרפואת משפחה, האיגוד הישראלי לרפואה פנימית, האיגוד הישראלי לאנדוקרינולוגיה, החברה לחקר, מניעה וטיפול בהשמנת יתר, החברה לתזונה קלינית, המחלקה למטבוליזם ותזונת האדם, ביה"ס לרפואה, האוניברסיטה העברית, ירושלים, המרכז הלאומי לבקרת מחלות, משרד הבריאות, שירות המזון והתזונה, משרד הבריאות
קווים מנחים אלה נכתבו על ידי קבוצת העניין בנושא מניעה וטיפול בהשמנת יתר המשלבת רופאי משפחה מומחים, וקבוצת מומחים ונציגי איגודים וחברות נוספים מההסתדרות הרפואית בישראל, אשר חברו יחד לנסח המלצות למניעה וטיפול בהשמנת יתר במבוגרים במסגרת רפואת המשפחה בקהילה. עבודה זו מתבססת על המלצות ה-NIH האמריקאי, איגודים אמריקאיים נוספים, וקווים מנחים שפורסמו באירופה.
מטרה: לתרום להורדת שיעור השמנת יתר באוכלוסיית ישראל הבוגרת, ולהפחית את התחלואה הקשורה בה.
קהל היעד: רואי משפחה, רופאים, אחריות, פסיכולוגים, עובדים סוציאלים ודיאטנים המטפלים בהשמנת יתר.
עודף משקל והשמנת יתר הפכו לתופעה נפוצה בישראל כמו במדינות רבות בעולם, ומטופלים רבים הלוקים בה זקוקים לטיפול והכוונה. המקום המתאים ביותר לטיפול היא במרפאות הקהילה וזאת עקב השכיחות הגבוהה של מחלות נוספות נלוות להשמנת היתר. הטיפול צריך להינתן על ידי צוות רב תחומי הכולל אחות, דיאטנית ואנשי צוות נוספים כגון מדריך כושר גופני, עובד סוציאלי, פסיכולוג ויועצים מומחים לפי הצורך.
מומלץ שרופא המשפחה ידריך וירכז את הטיפול.
טיפול באוכלוסייה נבחרת ייתכן גם במסגרות נוספות כמו מרפאות סוכרת, לחץ דם או השמנה. מקרים בעייתיים ו/או קיצוניים של השמנה יטופלו בעיקר במרפאות מקצועיות במרכזים רפואיים.
הטיפול צריך להינתן במסגרת רפואת הקהילה, תוך הקצאת משאבים מתאימים לכך.
שיתוף הפעולה ברמה הלאומית צריך לכלול גורמים נוספים. פעולות לעידוד של פעילות גופנים על ידי הקצאת מסלולי הליכה מאובטחים ורציפים ברשויות המקומיות, יצירת שבילי נסיעה לרוכבי אופניים בעידוד משרד התחבורה, ועידוד בדרכים נוספות לפעילות גופנית. שיתוף של משרד הבריאות ומשרד המסחר והתעשייה בסימון ברור של תכולת השומן והאנרגיה במאכלים שונים ועידוד הצריכה של מאכלים דלי קלוריות. קיים גם צורך לבניית תוכנית התערבות וגילוי מוקדם של נטייה להשמנה בקרב ילדים.
חלק חשוב של ההתמודדות עם התופעה הוא הקצאת משאבים לצורכי קידום בריאות כולל הסברה באמצעי תקשורת ובאמצעים אחרים אודות אכילה בריאה, פעילות גופנית וחשיבות השמירה על המשקל. הצלחת ההטמעה של הקווים המנחים טמונה בדיונים ברמה המקומית ופיתוח של תוכניות מקומיות ליישומם, ובמאמץ משלים להכשרת צוותים רב-מקצועיים לטיפול בהשמנה.
הלוקים בהשמנה יופנו לתוכניות הטיפול כאשר עדיפות תינתן לאוכלוסייה בסיכון גבוה.