להלן נייר עמדה שפירסם איגוד רופאי בריאות הציבור
המסמך מציג את הרקע המדעי, ההמלצות, הנחות היסוד והנימוקים של איגוד רופאי בריאות הציבור לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת בכלל, ובאוכלוסייה בסיכון ממוצע למחלה בפרט.
בישראל, כמו במדינות מתועשות אחרות, מהווה סרטן המעי הגס והחלחולת מחלה שכיחה וקטלנית, בעלת נטל כלכלי משמעותי. מדובר במחלה הממארת השנייה בשכיחותה בישראל הן בגברים והן בנשים. על-פי נתוני רישום הסרטן הלאומי לשנים 2004-2005 אובחנו כ-3,200 מקרים חדשים של סרטן המעי הגס והחלחולת בשנה. למחלה מהלך טבעי המאפשר גילוי מוקדם באמצעות מספר טכנולוגיות רפואיות. בעוד שהסיכון הממוצע למחלה הוא כ-5-6% לאדם במהלך ימי חייו, יש הנמצאים בסיכון מוגבר למחלה, ביניהם אנשים עם תסמונות גנטיות ספציפיות, מחלות מעי דלקתיות, מי שחלו בסרטן המעי הגס או החלחולת או עברו כריתות אדנומות בעבר וכמי שבמשפחתם קרובים מדרגת קירבה ראשונה אשר חלו בסרטן המעי הגס או החלחולת.
הגישה המקובלת כיום לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת באנשים בסיכון מוגבר למחלה היא על-ידי בדיקת קולונסקופיה תקופתית. איגוד רופאי בריאות הציבור מסכים עם גישה זו, העולה בקנה אחד עם מדיניות משרד הבריאות ועם המלצות האיגוד הישראלי לגסטרואנטולוגיה ומחלות כבד.
נייר עמדה זה מתרכז בשאלת הגילוי המוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת בקרב אוכלוסייה בסיכון ממוצע למחלה, ללא תסמינים מחשידים.
כאמור, גילוי מוקדם של סרטן המעי הגס והחלחולת מתאפשר באמצעות מספר טכנולוגיות רפואיות. הקריטריונים המקצועיים המקובלים לבחירה בין טכנולוגיות אפשריות לגילוי מוקדם באוכלוסייה כוללים את הרגישות והסגוליות של הטכנולוגיות, רמת ההוכחה המדעית למועילותן (effectiveness) ויחס כון מול תועלת, קבילותן (acceptability) לאוכלוסייה, עלותן, יחס עלות מול מועילות וכן מידת הישימות (feasibility) של הפעלת הטכנולוגיה ברמה הלאומית.