ישראל נכנסה למשבר הקורונה במצב עגום בתחום הבריאות: שיעור רופאים נמוך מממוצע המדינות המפותחות, ועם נתונים המראים כי ישראל היא בין המדינות הבודדות שבה מספר הרופאים הפעילים ביחס לאוכלוסייה ירד מאז שנת 2000. בנוסף לכך, ישראל מתאפיינת גם באי שוויון חריף בפיזור כוח האדם הרפואי, כך שאזורי הפריפריה סובלים במיוחד ממחסור ברופאים.
על פי הדוח, מגפת הקורונה החמירה עוד את המצב עקב עומסי העבודה בבתי החולים ובקהילה עקב התחלואה הנרחבת, בנוסף לשחיקה, למתח הנפשי, לקושי הפיזי ולבידודים שחוו רופאים במהלך עבודתם. ערב התפרצות המגפה סבלה מערכת האשפוז ממחסור בכוח אדם ומתפוסה גבוהה מדי במחלקות, שהשאירו אותה מחוסרת עתודות. בכך מאמת הדוח את טענותיהם של גורמי מקצוע רבים במערכת הבריאות, ביניהם הר"י, בדבר המחסור המתמשך בתשתיות ובכוח אדם של מערכת הבריאות, אשר הותירו אותה בלתי מוכנה לשעת חירום כמו התפרצות מגפה עולמית.
על כן, קובעים חוקרי טאוב, כי על מדינת ישראל לפעול מיידית להגדלת מספר תקני מומחים ומתמחים בבתי החולים ובקהילה ולהגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל, ובנוסף, לשפר את מתכונת עבודת הרופאים המתמחים בהתאם להמלצותיה של הוועדה העליונה לבחינת מתכונת עבודת הרופאים ואופי התורנויות בבתי החולים. מרכז טאוב לחקר המדיניות החברתית בישראל, דוח מצב המדינה: חברה, כלכלה ומדיניות, 2021 למאמר המלא