פרופסור סטבורובסקי מנחם מנדל
1921 - 1983
מנחם מנדל
סְטָבוֹרוֹבְסקי (Mendel Stavorovsky) 27 בדצמבר 1921 - 13 בנובמבר 1983 היה מנהל מחלקה כירורגית ג' וכירורגית כלי-דם ב- בית החולים איכילוב, פרופסור לכירורגיה, מראשוני העוסקים בתחום כירורגיית כלי דם בישראל.
מנדל סטבורובסקי נולד בגרודנו שבפולין לחנוך וגולדה סטבורובסקי (לבית קוצובסקי), אח למרדכי (נולד ב- 1918 ונכדו של הרב שמואל סטבורובסקי. סיים את לימודיו התיכוניים בגימנסיה "תרבות" בגרודנו. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה ברח לקאזאן שבברית המועצות, שם סיים לימודים בפקולטה לרפואה ב-אוניברסיטת קאזאן,(1945). לאחר סיום לימודיו עבד כשנתיים בבית חולים צבאי, תחת הכירורג הראשי גנרל פרופ' סוקולוב. בשנת 1947 הצליח לעזוב את ברית המועצות, התעכב כשנה בפולין שם חיפש את בני משפחתו, אך גילה שרובם ניספו בשואה.
אמו גולדה נרצחה בגטו ורשה באביב, 1943. ב"תמונת הילד היהודי מגטו ורשה" שהפכה לאחת התמונות המפורסמות מהשואה, עומדת גולדה מאחורי הילד עם הקסקט נכדתה, בתו הצעירה של סטבורובסקי הקרויה על שמה, ד"ר זהבה סטבורובסקי רופאה בכירה באיכילוב.
סטבורובסקי עבד כשנה בבית חולים בולבז'יך, שם הכיר את אסתר (טושה), ילידת העיירה בילגוריי שבפולין, שהייתה אחות אחראית בכירורגיה תחת הנהלתו של ד"ר שפילמן.
בשנת 1948 הגיעו בני הזוג סטבורובסקי לארץ ישראל, בנתיבי תנועת הבריחה ובאנייה "גלילה". במשך מספר חודשים עבד ללא תשלום בבית חולים רמב"ם אצל פרופ' דוד ארליק. לאחר מכן עבר לתל אביב והחל לעבוד כרופא צעיר בבית החולים "הדסה" ברח' בלפור במחלקה כירורגית ג' תחת הנהלתו של ד"ר אריה אלוטין. בשנות ה-60 של המאה ה-20 יצא להשתלמות בכירורגיית כלי דם, ללונדון וליוסטון שבארצות הברית. בלונדון עבד אצל ד"ר פיטר מרטין, שנחשב לחלוץ מנתחי כלי-דם באנגליה (ביה"ח המרסמית'), וביוסטון השתלם אצל ד"ר מייקל דבייקי, שנחשב בזמנו למספר 1 בעולם בכירורגיית לב וכלי דם. גם בלונדון וגם ביוסטון הציעו לסטבורובסקי להישאר בתנאים מעולים, אך הוא חזר לבית החולים איכילוב, ובשנת 1965 נתמנה למנהל המחלקה הכירורגית ג' באיכילובשעסקה בניתוחים ב-כירורגיה כללית וכירורגיית כלי דם. הוא היה הראשון שהתחיל לנתח באיכילוב ניתוחי כלי דם מורכבים, כולל ניתוחי מפרצת אבי העורקים הביטני. סטבורובסקי עסק בניתוחי בטן לכל סוגיו, כולל אונקולוגיה-כירורגית, ניתוחים מורכבים לכריתת ראש וזנב ה-לבלב,ניתוחי כליות, גפיים וצוואר. מאמצע שנות הששים ועד תחילת שנות השבעים עסק גם אנגיוגרפיות (צנתור כלי דם), בדיקור ישיר ל-אבי העורקים (תחת שיקוף בעזרת מחט מתכתית לומברית), ובאנגיוגרפיה לטחול בשאלה של יתר לחץ דם פורטאלי שערי בוריד שער הכבד (בשנות השבעים תחום האנגיוגרפיות עבר לרנטגנולוגים שהתמחו באנגיוגרפיה. בחייו ביצע כ-30,000 ניתוחים. בתחילת שנות השבעים החליף כלי-דם שנסתמו ברגלו של תינוק בן שבוע. ניתוח זה היה ככל הנראה הראשון מסוגו בעולם.
סטבורובסקי נפטר ב-1983 מסרטן שלפוחית השתן.
נר זכרון
נר זיכרון הודלק על ידי פרופ׳ מ. ראובן פייזר בתאריך 05.05.2019
היה איש ישר, מוכשר, אמן וממציא במקצוע הכירורגיה. היה אידאליסט ופטריוט של ישראל. מעל הכל, היה ״בן אדם״
נר זיכרון הודלק על ידי דר אלון בתאריך 12.04.2021
יהי זכרו ברוך
נר זיכרון הודלק על ידי Adina Mor בתאריך 22.08.2022
היה אדם גדול
נר זיכרון הודלק על ידי Adina Mor בתאריך 22.08.2022
היה אדם גדול
נר זיכרון הודלק על ידי רוטמן איתמר בתאריך 28.09.2023
יהי זכרו ברוך היה מענטש ורופא דגול
נר זיכרון הודלק על ידי משה גינוסר בתאריך 06.12.2024
ב 1965 אושפזתי באיכילוב. מצבי היה קשה ביותר. דר סטבורובסקי ישב על מיטתי וליטף את שערי והרגיע אותי באומרו ״ עוד מעט אנתח אותך ( לפרטומייה ) והכל יהיה בסדר. בשנייה הזאת ידעתי שאני בידיים טובות. המדהים היה שכאשר נעורתי מהנתוח האחות הראשית במחלקה אמרה לאימי ז״ל ״ מזל שדר סטבורובסקי היה המנתח ( באותה עת היה במחלקה מנתח נוסף דר׳ סולובייצ׳יק. ואימי שאלה למה מזל? ונכנתה כי סטבורובסקי הוא אדם עצין עם רגישות ויגי זהב. זה היה האיש. רופא דגול ומענטש