מומחה לכירורגיה, PHD פסח ניסן
1915 - 2000
רס"ן ד"ר ניסן פסח ז"ל (2000-1915)
ד"ר ניסן פסח ז"ל נולד ב-17.1.1915 בעיירה מוגילב-פודולסקי, באוקראינה. משפחתו התגוררה בעיירה נובוסליצה, ליד צ'רנוביץ, בגבול בין רוסיה הצארית לאימפריה האוסטרית-הונגרית. עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, התנהלו סמוך לנובוסליצה קרבות עזים ונשות העיירה שעמדו ללדת, נאלצו להתרחק מהחזית.
ילדותו של ניסן עברה בנובוסליצה, שמשנת 1918 הייתה תחת שלטון רומני. בעיירה שיותר מ-85% מתושביה היו יהודים, התנהלו חיי קהילה נרחבים, בהם לקחו חלק פעיל הוריו של ניסן. מגיל 4 למד את השפה העברית ואת ההיסטוריה של העם היהודי. בשנת 1933 הוא סיים בהצטיינות את בית הספר התיכון בצ'רנוביץ, והתקבל ללימודי רפואה באוניברסיטת בוקרשט. באותה שנה קשר את חייו עם אהבת נעוריו, אסתר, לבית בלובשטיין.
בשנת 1939 ניסן מסיים בהצטיינות קורס לימודים מלא באוניברסיטה ומתגייס כרופא צבאי לצבא הרומני. עם תחילת מלחמת העולם השניה וחלוקת אירופה, אחרי הסכם ריבנטרופ – מולוטוב, נובוסליצה כחלק מבוקובינה הועברה לבריה"מ. בתחילת שנת 1940, לאחר מאבק עיקש נגד שלטונות רומניה, ניסן יחד עם אסתר מתאחדים עם משפחותיהם בנובוסליצה ומקבלים אזרחות סובייטית.
מיומה הראשון של מתקפת גרמניה הנאצית על בריה"מ, ד"ר ניסן פסח מגויס לצבא האדום, כרופא כירורג. היה מפקד מחלקה כירורגית בדרגת סרן, במספר בתי חולים-שדה בחזיתות שונות: מס' 1800 (חזית הדרומית וחזית צפון-קווקזית), מס' 2120 (חזית צפון-קווקזית) ומס' 2132 (חזית אוקראינית הרביעית). נפצע בקרבות ליד העיר רוסטוב, אך לאחר תקופת החלמה חזר ליחידתו ולמחלקתו. רעייתו אסתר הייתה לצדו לאורך כל שנות המלחמה כמנהלת מעבדה באותם בתי חולים-שדה. לשניהם הוענקו עיטורי גבורה רבים , ביניהם "אות הגנה על קווקז" ו- "אות שרות למופת". ניסן ואסתר היו בשורות הצבא עד אחרי הניצחון על גרמניה הנאצית והשתחררו בסתיו 1945. עם הצבא האדום הגיעו עד פולין, אחרי שחרור צפון קווקז, דרום רוסיה ואוקראינה.
אחרי המלחמה משפחת פסח התגוררה בעיר צ'רנוביץ. ניסן עבד כרופא כירורג במספר בתי חולים (כמנהל מחלקה, מנהל רפואי ויועץ בכיר).במהלך השנים סיים בהצלחה עבודת דוקטורט, אותה ביצע בבית בימי מנוחה ולילות, במימון עצמי, ולא כמקובל, במוסדות מחקר מדעיים. בהיותו יהודי, בתקופת "פרשת הרופאים" לא היה כל סיכוי להתקבל למוסדות האקדמיים מוכרים. למרות כל הקשיים, פרסם מעל 50 מאמרים בתחום כירורגיה כללית וכירורגיית ילדים ונחשב לאבי שיטת ההרדמה התוך וורידית אצל ילדים (השיטה של ד"ר פסח הביאה להקמת מכון מחקר בבירת רפובליקת טג'יקיסטאן עיר דושנבה). בשנת 1970, בעת ביקור משפחתי בדרום אמריקה, ד"ר פסח הוזמן להשתתף בעבודת קונגרס פאן-אמריקאי ראשון לכירורגיית ילדים בעיר לימה, פרו. לאחר נאומו בשפה ספרדית, הוענק לו תואר כבוד של חבר האקדמיה למדעים של רפובליקת פרו.
בתחילת 1980 ד"ר ניסן פסח עם רעייתו אסתר, שני בניו ומשפחותיהם עלה ארצה והקים את ביתו החדש בעיר חדרה. כחודשיים בלבד אחרי הגעתו לישראל, ד"ר פסח התחיל לעבוד במחלקת כירורגית ב' במרכז הרפואי "הלל יפה" בחדרה, וזכה להערכה רבה מצד עמיתיו וחולים רבים. במקביל החל את פעילותו הציבורית במסגרת ארגון נכי מלחמה בנאצים והקים את הסניף החדרתי של הארגון, שבראשו עמד עד סוף ימיו. נבחר למזכירות הארצית של הארגון ולאורך כל השנים היה חבר מרכז וחבר מערכת הביטאון של הארגון "קול נכי מלחמה". במקביל פעל רבות במסגרת ארגון יוצאי נובוסליצה בישראל והיה בהנהלת הארגון. תחת הנהגתו והשתתפותו הפעילה הוכן ויצא לאור ספר "נובוסליצה – בסרביה" שהנציח את זכרם של רבים של בני העיירה שנהרגו במלחמת העולם השניה.
ד"ר פסח עסק גם בכתיבה בעיתונות הישראלית בשפה הרוסית ובאידיש. בשנת 1987 הוציא לאור את ספרו הראשון "סערות, מערבלות, חיים" ("אלף", ת"א), שכעבור שנתיים פורסם בתרגום לשפה הספרדית בסנטיאגו – צ'ילה. בשנת 1999 יצא לאור ספרו השני "נובוסליצה – גאוותי ועצבי", בו הצליח להביא לקורא בן ימינו את הרוח של עיירה יהודית נובוסליצה, עיירתו האהובה שהייתה ואיננה עוד. הספר משמש כאנדרטה לאלפי יהודים שנרצחו על-ידי הנאצים רק עקב היותם יהודים...
כאות הוקרה לפעילותו הרבה של ד"ר ניסן פסח ז"ל ובעקבות פניות הציבור, החליטה מועצת העיר חדרה על הענקת שמו למרכז התרבות העירוני לעולים. הוקרה זו באה כהמשך טבעי לפעילותו הענפה של איש ציבור רב-פעלים, פטריוט נלהב של ארצנו ועמינו, לוחם במלחמת העולם השניה, רופא-כירורג דגול, שהקדיש כל חייו לזולת, עם אופטימיות בלתי נלאית וחזון גדול של ערכי צדק, אמונה ועתיד עם ישראל.
ד"ר ניסן פסח ז"ל נפטר בחדרה בד' בתשרי תשס"א, 3.10.2000.
נר זכרון
נר זיכרון הודלק על ידי דר' אלכסנדר פסח בתאריך 05.05.2011
יהיה זכרו ברוך !
נר זיכרון הודלק על ידי אריה פסח בתאריך 24.10.2013
אדם דגול ויקר. יהיה זכרו ברוך!
נר זיכרון הודלק על ידי פסח יוסף בתאריך 01.04.2017
אוהב ומתגעגע
נר זיכרון הודלק על ידי יובל ניסן פסח בתאריך 27.07.2019
הסבא שלא זכיתי להכיר 😞
נר זיכרון הודלק על ידי ניצן פסח בתאריך 21.01.2022
אני לא זכיתי לראות אותו אבל אני חושב עליך בן אדם טוב מאוד
נר זיכרון הודלק על ידי אריה פסח בתאריך 26.04.2022
תמיד יישאר בליבנו. יהיה זכרו ברוך!
נר זיכרון הודלק על ידי ניצן פסח בתאריך 15.08.2022
הסבא שלו הספקתי להכיר ו הייתי רוצה מאוד