05/11/2024חוק ההסדרים שאושר ביום חמישי האחרון, מבקש לשנות סדרי בראשית במערכת הבריאות, כל זאת באמצעות חקיקת בזק ובכסות של "תכנית כלכלית" – אף שברובה אינה נוגעת ישירות להיבטים כלכליים. החוק כולל סעיפים העלולים לפגוע קשות במערכת הבריאות, בטיב ההכשרה של הרופאים ובאיכות הטיפול.
הבהרנו למשרדי הבריאות והאוצר כי אנו מתנגדים נחרצות לשינויים המוצעים במתכונתם, ואם הם יאושרו בממשלה נכריז מיד על סכסוך עבודה ולא נהסס לנקוט בצעדים ארגוניים עד כדי שביתה כללית, ללא הגבלת זמן.
במרכז התכנית של משרדי הבריאות והאוצר, הכוונה להפקיע סמכויות מידי המועצה המדעית, ולהעביר אותן לידי מנכ"ל משרד הבריאות. כפי שאתם ודאי יודעים, המועצה המדעית היא גוף מקצועי ובלתי תלוי שאמון על ההכשרה הרפואית ועל ההכרה בהתמחויות. המועצה המדעית עשתה עד היום את עבודתה לעילא ולעילא, וזאת באמצעות התנדבות מלאה מצד כ-7,000 רופאות ורופאים. כל מודל אחר שיביא למעשה לפוליטיזציה של מערך ההכשרה, יהיה מנוגד למקובל במדינות מערביות מובילות ואף מנוגד להמלצות ארגון ה-OECD.
חוק ההסדרים כולל עוד שורה של מהלכים, כמו האפשרות לבצע התמחות בקהילה, הכרה אוטומטית בתואר מומחה לעולים מחו"ל, ביטול תקופת הסטאז' לסטודנטים מצטיינים, ביטול תקופת מדעי היסוד, ועוד. חלק מהנושאים אנחנו אמנם לא פוסלים על הסף, הרי על התמחות בקהילה אנחנו מדברים מזה זמן רב, אבל ברור מאליו שחוק ההסדרים הוא לא הפלטפורמה המתאימה לקידום סוגיות כל כך מורכבות ורגישות. לשינויים האלה במתכונתם המוצעת יש פוטנציאל פגיעה לא רק באיכות ההכשרה והרפואה, אלא גם בתנאי העבודה. לימודי מדעי היסוד, למשל, מעוגנים במסגרת ההסכמים הקיבוציים, ויש לכך סיבות טובות שמאחוריהן שנים של מחשבה. הר"י סבורה שכל רופא צריך שיהיו לו הכלים לקרוא ואף להוביל מחקר מדעי. ביטול התכנית תהווה מכה אנושה למחקר המדעי בישראל, שנחשב גם בעולם לאחת מנקודות החוזקה של מערכת הבריאות הישראלית. האפשרות להתמחות בקהילה בלי להסדיר מנגנון רוטציה ברור ותקנים מתאימים עבור המחלקות בבתי החולים, יפגעו במחלקות ובמנהלי המחלקות. רופאי הקהילה שיידרשו לקחת חלק בלימוד, יתמודדו עם עומס כבד עוד יותר כל זמן שלא ידאגו להפחתת העומס הקיים.
הדרישה שלנו, אם כן, פשוטה מאוד – להוציא את הסעיפים המדוברים מחוק ההסדרים ולהעביר אותם לאפיקים המקובלים והראויים יותר, כדי לאפשר שיתוף של כלל הגורמים הרלוונטיים במשרד הבריאות, באיגודים הרפואיים, במועצה המדעית ובהר"י.
אני מצרף לעיונכם את המכתבים שנשלחו לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ' ולשר הבריאות, אוריאל בוסו.
אנו מנסים בכל דרך לפתור את הסוגיות הכואבות הללו. אעדכנכם כי ביום ראשון האחרון נפגשנו עם שר הבריאות אוריאל בוסו שהיה קואופרטיבי ובעל רצון טוב לקדם פתרון מוסכם. אתמול נפגשנו עם מנכ"ל משרד הבריאות ונציגים נוספים מטעמו. לצערי, לאחר הפגישה ומהדים שהגיעו אליי אינני אופטימי.
נמשיך לעדכן בהתפתחויות - התמיכה שלכם חשובה מאוד להצלחה של כולנו. רק יחד, בכוחות משותפים, נוכל להיאבק ולגבור על הניסיון הזה להשתלט פוליטית על מערכת הבריאות ולהעביר סמכויות מהפרופסיה, אל הממשלה.
למכתב המלא
בברכה,
פרופ' ציון חגי,
יו"ר ההסתדרות הרפואית בישראל
בחזרה לכל עדכונים ופרסומים