קביעת מדיניות
הר"י רואה בקביעת מדיניות רפואית ובמאבק על הרפואה הציבורית כחלק מתפקידה כמייצגת הרופאים והרופאות בישראל. את המאבקים שאותם היא מנהלת היא עושה במספר דרכים המפורטות להלן:
קידום חקיקה
הר"י מגינה על זכויות הרופאים ומקדמת את הרפואה גם בזירה הפרלמנטרית.
תפקידה החשוב של ההסתדרות הרפואית בישראל מתבטא גם במעורבות בהעברת תקציב המדינה וחוק ההסדרים במשק, וכן במעקב אחר השלכות החקיקה הממשלתית והפרטית בכנסת על עולם הרפואה בישראל, לרבות זכויות הרופאים ותנאי העסקתם במגזר הציבורי.
המכון לאיכות ברפואה
המכון לאיכות ברפואה הוא הגוף העיקרי הממונה מטעם ההסתדרות הרפואית בישראל על גיבושה של תורת העבודה הקלינית, המהווה תשתית למתן טיפול רפואי מיטבי.
המכון עובד בשיתוף האיגודים המדעיים והמועצה המדעית, והינו הגוף המוביל לגיבוש העמדה המקצועית, המדעית והמוסכמת בכל תחומי הרפואה בישראל. למידע נוסף
ניירות עמדה מקצועיים
מדיניות רפואית היא מורכבת וכוללת מאבק מתמיד על משאבים, וגם דילמות אתיות ורפואיות לא פשוטות. ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י), באמצעות צוותים מקצועיים, מנסחת כבר שנים רבות ניירות עמדה ומדיניות המשמשות את מקבלי ההחלטות בתחום הרפואי בישראל.
ניירות עמדה ומדיניות שונים אלו עוסקים במגוון רחב של נושאים – החל מהחלטות בנושאי תקציב, מדיניות שכר ומדיניות העסקה, דרך דרכים לשיפור כולל של מערכת הבריאות על הסקטורים השונים בתוכה, וכלה בניירות עמדה אתיים נוכח שלל דילמות אתיות הניצבות יום יום בפני רופאים, מנהלים ומקבלי החלטות במערכת הבריאות ובממשלה.
לניירות העמדה
בוחרים בתבונה
בוחרים בתבונה הינה יוזמה של ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) – יוזמה של רופאים למען בריאות המטופלים.
הר"י מצטרפת בכך למיזם Choosing Wisely העולמי, שהחל בארצות הברית בשנת 2012, ואומץ בהתלהבות בקנדה, באוסטרליה, בבריטניה ובמדינות רבות נוספות.
מטרת המיזם: למנוע הליכים רפואיים מיותרים ומזיקים, ובכך לקדם את איכות הרפואה ואת בטיחות הטיפול בישראל.
למידע נוסף
האיגודים המדעיים
האיגודים המדעיים של ההסתדרות הרפואית בישראל מובילים את העבודה המדעית והמקצועית בכל תחומי הרפואה. הר"י גאה להיות ארגון הגג של האיגודים המדעיים ולתת להם את המעטפת המקצועית, הארגונית והלוגיסטית המאפשרת את קידום הרפואה הרפואה בישראל.
למידע נוסף
מאבקים בנושא הרפואה הציבורית
הר"י רואה בעצמה כמובילת המאבק לקידום הרפואה הציבורית בישראל. זהו מאבק מתמשך לקידום בריאותם של כלל אזרחי ישראל ללא הבדל מעמד חברתי, אמצעים כספיים ורקע סוציו-אקונומי. זהו מאבקה של החברה הישראלית לצדק רפואי. אנו נמשיך לעמוד לצד האזרחים הדורשים רפואה ציבורית ברמה גבוהה – מה שמצריך העמדת משאבים נכונה וראויה לטובת מטרה חשובה זו.
למאבקים בנושא הרפואה הציבורית
קידום מחקר רפואי
האקדמיה לרפואה מדעית של ההסתדרות הרפואית בישראל עוסקת בשיפור בריאות האדם והטיפול הרפואי בו, מקדמת מחקר על ידי רופאים חוקרים בישראל ונותנת להם במה ייחודית לשיתוף מחקריהם וממצאיהם במגוון תחומי המחקר הרפואי לסוגיו.
מדובר ביוזמה של הר"י לקדם את המחקר הרפואי בישראל לשיפור האבחון והטיפול הרפואי ולמען בריאות המטופלים בישראל. מטרות נוספות של האקדמיה כוללת את קידום ופיתוח המחקר הרפואי המבוצע על ידי רופאים-חוקרים כיעד בעל חשיבות לאומית; לטפח ולקדם מצוינות במחקר רפואי המבוצע על ידי רופאים חוקרים; לפעול מול גופים ממסדיים, מקצועיים ומדעים בארץ ובעולם בנושאים שונים הקשורים למחקר רפואי על ידי רופאים-חוקרים; להוקיר רופאים-חוקרים בעלי מחקר מוביל, הישגים יוצאים מן הכלל ותרומה משמעותית למדעים ברפואה בישראל ובעולם.
למידע נוסף - אתר בעברית
למידע נוסף - אתר באנגלית
הוועדה העליונה לבחינת עבודת הרופאים
הרקע להקמת הוועדה
לקראת פתיחת המו"מ על הסכמי העבודה החדשים ובהמשך לעבודת הבחינה שהובילה הר"י זה מכבר בכל הקשור לאופי התורנויות בארץ ובעולם, החליטה הר"י להעמיק את ההליך תוך ביצוע שורה של פיילוטים שיבחנו במקביל מספר מודלים שונים – כאשר ועדה מקצועית המונה נציגים ממגוון הסקטורים והתחומים השונים תרכז את עבודת הבחינה ואת הממצאים. כבר בהסכם העבודה שנחתם בשנת 2011 הוסכם על פיילוט לבחינת משך התורנות, אולם משרדי האוצר והבריאות לא הקצו את התקנים הדרושים שיאפשרו את המהלך.
בשני העשורים האחרונים המגמה בעולם הביאה לקיצור מתכונת התורנות בשורה של מדינות, אולם גם במדינות אלה ניכר שלא נמצא עדיין המודל שעונה על כל הפרמטרים. בין הממצאים הבולטים עולה מתאם מובהק בין היתכנות הקיצור לשיעור כוח האדם והתקנים הניתנים עבורו. האתגר המרכזי הוא למצוא את נקודת האיזון בין הצורך לשפר את רווחת הרופאים ולקצר את התורנות, לבין הצרכים החשובים לא פחות: שמירה על איכות ההכשרה והטיפול.
מטרות הוועדה
הובלת הבחינה של מתכונת עבודת הרופאים בבתי החולים לרבות משך התורנות ונפח (עומס) התורנויות. במסגרת המנדט שניתן לוועדה. משימות מרכזיות:
א. לבחון ניירות עמדה קיימים וכאלה שצפויים להגיע לשולחן הוועדה מהאיגודים המקצועיים ומגורמים שונים במערכת.
ב. לרכז את עבודת הפיילוטים שיושקו במספר מחלקות שונות.
ג. לבחון את ההיתכנות של המודלים השונים לרבות המשמעויות הנגזרות מבחינת תקינת כח אדם רפואי, כוחות עזר, שכר ותקצוב.
ד. לבחון את המשמעויות הנגזרות בכל הקשור לאיכות ההכשרה ואיכות הטיפול.
ה. לבחון את המשמעויות הרוחביות על מתכונת העבודה כולה.
ו. לבחון את המשמעויות והתמורות באשר לרווחתם של הרופאים והמתמחים בפרט.
ז. לבחון את ההבדלים שעשויים להיגזר מהמודלים השונים בין פריפריה למרכז, את המשמעויות שלהם ואת הפתרונות המוצעים כדי לגשר עליהם.
ח. להמליץ על סט הדרישות הנגזרות מול משרדי האוצר והבריאות בכל הקשור לכוח אדם, שכר, סיוע של כוחות עזר, הפחתת ביורוקרטיות, הטמעת אמצעים טכנולוגיים ועוד.
למידע נוסף
הספר על מערכת הבריאות
ספר 'מערכת הבריאות בישראל' הוא הספר הראשון המתאר בהרחבה את דפוסי פעילותה העיקריים של מערכת הבריאות בישראל כיום. בספר מפורטים המבנה הארגוני של מערכת הבריאות, מערכת אספקת השירותים והיבטים כלכליים שלה; מתוארת המסגרת החוקית שבה פועלים שירותי הבריאות בישראל, וכן התייחסות רחבה לתמונה האפידמיולוגית. בנוסף מוצגת בפרקי הספר השונים השוואה בין-לאומית. ספר מערכת הבריאות משמש כאחד הכלים ללימוד מקצועות הרפואה, וההסתדרות הרפואית בישראל גאה להיות שותפה מרכזית בהפצתו הדיגיטלית ובעדכונו השוטף. קריאה בספר הדיגיטלי ניתנת ללא עלות לחברי הר"י.
מחברי הספר: פרופ' בן-נון, ד"ר יצחק ברלוביץ , פרופ' מרדכי שני.
לקריאת הספר