עמדת הר"י לקראת דיון בוועדת הבריאות, מאי 2013
ההסתדרות הרפואית בישראל (הר"י) רואה בצמצום העישון ונזקיו משימה חשובה במסגרת השמירה על בריאות הציבור. כידוע, העישון מגביר את התחלואה וגורם למחלות קטלניות כגון: סרטן, מחלות לב, מחלות ריאה וכיו"ב. לשם המחשת חומרת הבעיה, נציין כי בישראל כ-90% ממקרי סרטן הריאה אצל גברים מופיעים אצל מעשנים!
לרפואה ולרופאים תפקיד חשוב במשימה זו: הרופא יכול לספק ידע מקצועי ומפורט לגבי נזקי העישון. הוא איש אמון שרואה את בריאות המטופל לפני כל אינטרס מסחרי. לצד זאת, הרופא יכול וצריך לשמש דוגמה אישית במלחמה בעישון.
מתוך תפיסה זו, הר"י פועלת במשך השנים נגד התופעה: הגשנו עתירה לבג"ץ בבקשה להכריז על ניקוטין והטבק כסם מסוכן – עתירה אשר בעקבותיה הוקמו ועדות ציבוריות שדנו בנושא הגבלות עישון, וכן בנושא הגבלות על ייבוא, ייצוא, מכירה, הפצה ופרסום של מוצרי טבק. הר"י פעלה בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן להעלאת המודעות בקרב הרופאים והמטופלים. בנוסף, הר"י תמכה במהלכי החקיקה שנעשו בשנים האחרונות, ובייחוד בחוק למניעת עישון במקומות ציבוריים. משרדי הר"י הוכרזו ומהווים סביבה ללא עישון.
הר"י מברכת את פעולות הממשלה במסגרת התוכנית לאומית לצמצום העישון ונזקיו. יחד עם זאת, הנתונים המופיעים בדו"ח אינם מאפשרים לנוח על זרי הדפנה. עלינו להפנות את תשומת הלב לאחוז העישון הגבוה בקרב גברים באוכלוסייה הערבית, וכן לתופעה ההולכת וגוברת של עישון "נרגילה" בקרב בני הנוער. יתר על כן, הגיל הממוצע לתחילת עישון בקרב בני נוער יהודיים (העומד על 17.9) הינו נמוך ביותר.
לפיכך, הר"י קוראת להמשיך במרץ במאבק בתופעת העישון, ובכלל זה:
- בהתאם לעמדת ההסתדרות הבריאות העולמית, הר"י ומשרד הבריאות, יש לאסור על השימוש בסיגריה האלקטרונית (e-cigarette) עד שהיעילות והבטיחות של סיגריה זו תוכחנה.
- לעמדתנו, יש לפעול בנחרצות להעלאת המודעות לנזקי העישון בקרב בני נוער. יתרה מכך, פעילות הסברתית בנוגע להשלכות השליליות של עישון יכולה להוביל את תלמידי בית הספר לחדול מעישון ואף למנוע את אותה סיגריה ראשונה העלולה להוביל לכדי התמכרות. ידוע היטב שעישון בגיל צעיר כאשר הריאות טרם סיימו את התפתחותן עלול לגרום לנזק בלתי הפיך. לפיכך, הר"י קוראת לקדם את הצעת החוק להעלאת המודעות למניעת עישון, התשע"ג-2013 של חה"כ דב חנין (פ/735/19).
- הר"י בוחנת בימים אלה גיבוש תוכניות מיוחדות לרופאים שרוצים להיגמל מעישון סיגריות, שהרי אין ספק שהצוות המטפל הוא הקו הראשון מול המטופל בנושא וצריך להוות דוגמה אישית.
- הר"י קוראת להגביר את מאמצי האכיפה במרחב הציבורי למניעת העישון בקרב כלל הציבור.
הר"י הינה שותפה מלאה למאמץ הלאומי לצמצום תופעת העישון וקוראת להמשיך מאבק חשוב לשם שמירה על בריאות הציבור.