• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    מחלות הנפש ככל שאר מחלות האדם

    ספטמבר 2022

    במהלך יולי 2022 דנה הלשכה לאתיקה בשאלה האם התיק הרפואי של חולה צריך להכיל גם את המידע הרפואי לגבי מחלה פסיכיאטרית שלו.

    האם שונה מחלת הסוכרת ממחלת הסכיזופרניה? האם רופא המתכנן ניתוח תיקון בקע לחולה אינו חייב לקבל מידע מלא לגבי כל מחלותיו של החולה?

    לכאורה, התשובה פשוטה. כאשר מדובר בטיפול באדם, כל מחלותיו, הטיפולים שהוא קיבל ומקבל, אלרגיות וכד', כולם רלוונטיים לתמונה רפואית שלמה. אלא שבמשך שנים רבות הושארו מחלות הנפש רחוק מעין המטפלים ומעין הציבור. בתי חולים לחולי נפש נבנו בנפרד מבתי חולים כלליים, מתקני אשפוז שימשו לאשפוזים ארוכים ומוקמו בנפרד ורחוק מאשפוזים כרוניים של מחלות אחרות.

    בשנים האחרונות התעוררה ההבנה כי הריחוק פוגע במטופלי הנפש – משאיר אותם ב"חצר האחורית", תנאי האשפוז והטיפול הדרדרו וסטיגמה קשה ליוותה את המטופלים.

    מדינת ישראל החליטה לפני מספר שנים לאחד את הטיפול בחולי נפש במסגרת קופות החולים, ולא על ידי משרד הבריאות, כפי שנעשה בעבר, כאשר האבחנה והטיפול הרפואי גלויים בתיק הרפואי לכל רופא המטפל באותו אדם.

    השאלה שעומדת בפנינו עכשיו היא: האם ראוי כי יאוחד התיק במסגרת בתי חולים ציבוריים, כך שרופא הפוגש את המטופל בחדר מיון או במחלקת אשפוז יוכל לראות את כל ההיסטוריה הרפואית, כולל המחלות הפסיכיאטריות והטיפולים, עם פתיחת תיק החולה?

    בפן הרפואי התשובה ברורה. חלק מהתרופות והטיפולים עלולים להיות בניגוד זה לזה, ויש להתחשב בכל הרקע הרפואי. חלק מהתלונות והאבחון עלולים להיות מוטים כאשר הרופא עובד בלא כל הנתונים, ומכאן נובעת חשיבות איחוד התיקים. 

    כמה מתוך תיק אבחון המחלה צריך להיות חשוף לכל המטפלים?

    אבחנת מחלת הנפש נעשית פעמים רבות בזמן החרפת המחלה, בעת שלמטופל יש מחשבות מבולבלות, מרוץ מחשבות, דמיונות, תחושת רדיפה, כעס, דיכאון וכיוצ"ב. לאחר מתן טיפול רפואי או תרופתי, המטופל עשוי שלא לזכור או להבין מדוע אלו היו מחשבותיו. עולה השאלה האם אותן מחשבות של חולי צריכות להיות חשופות לעין כל רופא? או אולי מקומן להישאר ברישום סגור רק לעיני הרופא המטפל, כפי שמוצגות חלק מהאבחנות הרדיולוגיות, קרדיולוגיות וכד', המסוכמות בתיק החולה ולפעמים אין גישה לבדיקה עצמה?

    בהתייחס לסודיות רפואית, החובה האתית-רפואית והחוקית של הרופא היא לשמור על פרטיות המטופל לגבי כלל מחלותיו ובעיותיו אשר חשף בפני הרופא.

    ה-WMA אף החמיר בהצהרת הרופא מאוקטובר 2017, וחייב את הרופאים לשמירת סודיות ופרטיות המטופל גם לאחר מותו. לפיכך, בתום דיון מעניין, סיכמו חברי הלשכה לאתיקה את הכללים הבאים:
     

    1. יש לפעול להסרת הסטיגמה של מחלות הנפש.
    2. מחלת הנפש היא חולי ככל חולי אחר של האדם. התיק הרפואי צריך לכלול את כל הפרטים הרלוונטיים על אודות המטופל, שכן יש לכך חשיבות ביכולת להעניק טיפול רפואי רצוף ושלם למטופל.
    3. חובת סודיות רפואית קיימת בכל מקרה לגבי כל מחלה והיא אינה נפרצת עקב חיבור הרשומות הרפואיות.
    4. חובת המעסיקים השונים לוודא כי הרשומות הרפואיות הממוחשבות תישמרנה מאובטחות כנדרש.

    מהדורת 2022