• כרטיס רופא והטבות
  • אתרי הר"י
  • צרו קשר
  • פעולות מהירות
  • עברית (HE)
  • למען הרופאות והרופאים ולטובת הרפואה

    מה תרצו למצוא?

    הטיפול בחסרי ביטוח רפואי

    רקע:

    רופאים מבתי חולים ציבוריים בצפון הארץ הציגו בפני חברי הלשכה לאתיקה התלבטויות ושאלות אתיות המתעוררות במהלך הטיפול בפצועים הסורים המגיעים לישראל. הדיון בלשכה הורחב לכלל האנשים חברי ביטוח רפואי, חלקם שוהים בלתי חוקיים, מסתננים ופליטים.

    באמנות הבינלאומיות יש הסכמים לגבי מתן טיפול רפואי – המחויבות שונה ממדינה למדינה, בהתאם לשירות הרפואי הניתן לאזרחים.

    במדינות כמו ישראל, בהן קיים חוק בריאות ממלכתי, יש פרק זמן לאחריו זכאים "חסרי הביטוח הרפואי" לשירות רפואי ברמות שונות. בארה"ב לדוגמא, אוכלוסייה זו נכללת בתוכנית "אובמה קייר". ברמה התיאורטית, יכולים השוהים לרכוש ביטוחי בריאות פרטיים, אולם מצבם הכלכלי בד"כ ירוד ואינו מאפשר זאת. יחד עם היעדר תקשורת בשל מגבלות השפה וחוסר היכרות של מערכת הבריאות המקומית, נפגעת איכות השירות הרפואי אותם מקבלים במדינות שונות מהגרים אלו.

    מההרצאות שניתנו לחברי הלשכה ומהדיון שנערך, עולה כי הרופאים במערכת הבריאות הציבורית בישראל מטפלים בכל מטופל הפונה לשירותם באופן שווה ובהתאם לבעיה הרפואית.

    השאלות שעלו עסקו:

    • ברמת הטיפול הנדרש - האם נדרש טיפול הומניטרי או טיפול שיקומי המשכי?
    • האם הטיפולים יכללו טיפולי חירום להצלת חיים או תוכנית טיפולית מלאה? המשכיות הטיפול כאשר המטופל חוזר לארצו, או לא מגיע בשל בעיות חוקיות.
    • שאלה קשה נוספת עסקה במחסור במיטות, כיצד ניתן לספק שירות רפואי איכותי וזמין לאוכלוסייה המקומית? האם נכון לטפל ב"זרים" ועל ידי כך לפגוע במתן טיפול רפואי לאזרחי המדינה ולמנוע מהם מלקבל את הטיפול כפי שנקבע בחוק הבריאות הממלכתי.

     

    נייר העמדה:

    1. רופא חייב להגיש טיפול רפואי במצב חירום מציל חיים לכלל נזקק.
    2. רופא ישראלי יגיש טיפול ללא אפליה, לכל חולה הפונה אליו.
    3. הרופא יתכנן טיפול ראוי לכל חולה בהתאם לנסיבות חייו של המטופל בתיאום עמו, יכולתו ואפשרותו להגיע לטיפולים כגון: המשך במצבים כרוניים, בשיקולים סביבתיים בדיוק כפי שראוי להכניס בשיקול רפואי של כל מטופל.
    4. רופא ישראלי יצייד מטופל שאינו מתגורר בישראל במכתב שחרור באנגלית (אפשרי ללא פרטי זיהוי המקור) המפרט את בעיותיו הרפואיות, הטיפול אותו קיבל והמלצות טיפול ההמשך בדיוק כמו כל מטופל אחר, דבר המאפשר למטופל לקבל טיפול המשכי במדינה אליה הוא מגיע.
    5. הלשכה לאתיקה קוראת למדינת ישראל לאפשר את הטיפולים בחסרי ביטוח רפואי כך שלא תפגע היכולת הכלכלית והרפואית של בתי החולים הציבוריים מלטפל באזרחי המדינה.

    מהדורת 2017